Achtergrond

Suriname krijgt zorghotel

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

 

Het zorghotel is een project van RCR Health Centre, een particuliere zorgverlener uit Driebergen die ook een zorghotel in de buurt van het Spaanse Alicante runt. Het zorghotel is niet bedoeld voor zorgtoeristen die hun ogen willen laten laseren, of een nieuwe heup willen laten installeren om aansluitend aan de rand van het zwembad te herstellen. De mensen die gebruik kunnen maken van de faciliteiten van het hotel zijn mensen die in Nederland AWBZ-zorg krijgen. Dat zijn mensen die in Nederland thuiszorg krijgen of in een verpleeg- of verzorgingshuis zitten.

 

“De zorg die deze mensen in Nederland ook zouden krijgen, wordt vergoed uit de AWBZ”, legt Geesje van den Berge, coördinator Suriname van RCR Health Centre, uit. “Voor de luxe faciliteiten van het hotel zoals het zwembad, het restaurant, de wasserette en de winkel moeten de patiënten zelf een aparte bijdrage betalen. In het hotel komen behalve verzorgingskamers ook gewone kamers voor meereizende familieleden, zij betalen de gangbare prijs voor een hotelkamer.

Suriname 3D voorkant zorghotel
Impressie van de voorkant van het
zorghotel in Paramaribo.

 

Revalidatie
Behalve Nederlanders kunnen Surinamers zelf ook gebruikmaken van de medische zorg in het zorghotel. “We zijn met Surinaamse zorgverzekeraars in gesprek om zorg aan Surinamers te bieden die net een operatie achter de rug hebben of moeten herstellen na een beroerte of een hartaanval”, vertelt Van den Berge. “Voor revalidatie zijn in Suriname geen aparte zorginstellingen waardoor deze mensen lang een ziekenhuisbed bezet houden.”

 

 

Redjinder Thakoersingh, directeur van RCR Health Centre, heeft zelf Surinaamse roots. Dat was een van de redenen om zich in dit project te steken. Thakoersingh wil met zijn hotel de werkgelegenheid en de gezondheidszorg in Suriname een opkikker geven. Zo kunnen Surinaamse studenten verpleegkunde stage lopen in Nederland, om te leren hoe het er in een Nederlandse zorginstellingen toegaat. “Die verschillen zijn nog best groot”, weet Van den Berge. “In Surinaamse huizen voor ouderen zijn tilliften bijvoorbeeld niet aanwezig.”

 

Is ze niet bang dat die studenten blijven plakken in Nederlandse zorginstellingen, en dat dit project juist de braindrain versterkt? “Dat proberen we te voorkomen. Zo kunnen de studenten hun diploma alleen krijgen als ze na hun stage weer terugkomen naar Suriname. Bovendien krijgen ze maar een beperkt visum en wacht er straks een baan op ze in het zorghotel.” Omgekeerd kunnen ook Nederlandse studenten van de zorg- of toeristische opleidingen in Suriname stage lopen.

 

Gesteggel
Aan de totstandkoming van het zorghotel ging het nodige gesteggel vooraf. “Als je particulier wilt ondernemen in Suriname dan is het lastig om financiering rond te krijgen”, legt Van den Berge uit. “Er is in totaal acht miljoen euro gestopt in de bouw van het zorghotel. De Surinaamse Bank en de Hakrinbank financieren drie miljoen hiervan. Het ander deel – vijf miljoen euro – nemen de Nederlandse Rabo Bank en RCR voor hun rekening. Daar zijn we heel blij mee. “

 

Als het regenseizoen de bouw niet al te veel hindert, opent het luxe zorghotel aan de Anton Dragtenweg volgend jaar juni zijn deuren. Van den Berge verwacht niet dat het hotel lang leeg zal staan. “Surinaamse ouderen zitten te springen om met zorg in Suriname te kunnen verblijven.”

 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons