Achtergrond

Sunblock verlicht bestaan Afrikaanse albino

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

 

Geboren onder de felle Afrikaanse zon, is het leven van albino’s een constante strijd tegen de effecten van uv-straling. Doordat er lokaal geen zonnebrand beschikbaar is, kunnen veel van deze ‘witte zwarten’ zich niet beschermen. Met tweedegraads brandwonden en huidkanker tot gevolg. Nienke Sonneveld, spoedeisende hulparts in opleiding, werd tijdens een stage in Malawi geconfronteerd met de problemen van albino’s. Haar vriendin Joyce Mussa een lokale albino verpleegster had nog nooit van zonnebrandcrème gehoord en liep al haar hele leven, elke dag opnieuw, verbrandingen op. ”Na een paar dagen insmeren met factor 20 stond Joyce juichend op mijn stoep, dit was wonderspul!”.

 

In veel Afrikaanse landen is sunblock niet te krijgen, ”Malawi had acht jaar geleden welgeteld één warenhuis met een fles hooggeprijsde huidbescherming in het assortiment.” Daarop besloot Sonneveld om vanuit Nederland flessen zonnebrandcrème naar Malawi te verschepen. Inmiddels is het initiatief uitgegroeid tot de Stichting Afrikaanse Albino’s waarmee 2000 albino’s in tien Afrikaanse landen van een zonnefactor worden voorzien. De voorraad komt van fabrikanten die de flessen van het afgelopen zomerseizoen niet meer kunnen gebruiken; het gaat om liters hoogwaardige kwaliteit zonnebrandcrème die anders zouden worden vernietigd.

 

Lokale productie

 

albino 4

Malawi: albino Margret met haar moeder
Foto: Stichting Afrikaanse Albino’s

Op de vraag of deze methode niet nog meer Afrikanen afhankelijk maakt van westerse hulp antwoordt Sonneveld bevestigend. “Al vanaf het begin denk ik na over manieren om de zonnebrand lokaal te produceren.” Afgelopen zomer zijn we met twee albino’s een pilot productie gestart in Malawi.” Met slechts drie ingrediënten mengen de twee albino’s, Emmie en Timothy, handmatig een basiscrème van factor 30. Hoewel de pilot verschillende logistieke problemen ondervindt, onder andere door de afhankelijkheid van Zuid-Afrikaanse importen en het gebrek aan mengmachines en financiële middelen, ziet het er zeker naar uit dat de zonnebrandcrème ook in andere Afrikaanse landen geproduceerd kan gaan worden.

 

Dat niet alleen Afrikaanse albino’s bescherming nodig hebben, en dat er een behoefte is aan zonnebrand, blijkt uit de vele mails die de stichting ontvangt van Nederlandse toeristen die Sonneveld attenderen op dezelfde problematiek in Azië en Zuid-Amerika. Maar voorlopig focust Sonneveld zich op Afrika. “Ik wil alle Afrikaanse albino’s van zonnebrandcrème voorzien.”

 

 

Bekijk hier een interview met Nienke Sonneveld

 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons