Subsidies ontwikkelingssamenwerking bekend

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Het gaat in totaal om 67 maatschappelijke- en ontwikkelingsorganisaties die samen 2,125 miljard euro toebedeeld krijgen. In totaal was er door de organisaties voor 3 miljard euro aan aanvragen ingediend. Bij de vorige subsidieronde was er nog 567 miljoen euro per jaar beschikbaar, nu nog maar 425 miljoen per jaar.

Oxfam Novib
Oxfam Novib op Pinkpop
Foto: (
cc) Oxfam Novib

Banen weg
Opvallend is dat grote organisaties fors moeten inleveren. Icco krijgt nu de komende vijf jaar jaarlijks 76,5 miljoen euro, terwijl 106 miljoen was aangevraagd. Oxfam Novib had 106,25 miljoen euro per jaar voor de periode 2011-2015 aangevraagd, daar wordt nu 84,25 miljoen per jaar van toegekend. In een reactie zei Oxfam-directeur Farah Karimi dat dit waarschijnlijk gaat betekenen dat er nog meer banen bij de organisatie zullen verdwijnen.

Knapen zei dat hij zo snel mogelijk met de zogeheten non-gouvernementele organisaties (ngo’s) in gesprek wil over de toekomst van het subsidiestelsel en hun rol daarin. Hij vindt dat ontwikkelingsorganisaties minder afhankelijk moeten worden van overheidsgeld.

Constructief wantrouwen
De scepsis onder de bevolking over de besteding van ontwikkelingsgeld, neemt volgens de staatssecretaris toe. Maatschappelijke organisaties zijn er om een ‘constructief wantrouwen’ te organiseren tegen grote instituties als bedrijven en overheden, aldus Knapen. Het is volgens hem de vraag hoe de organisaties zo’n rol kunnen spelen terwijl ze tegelijkertijd afhankelijk zijn van belastinggeld.

Bij de eerste ronde van de zogeheten medefinancieringsgelden die eind maart bekend werd, was al duidelijk dat een paar organisaties buiten de boot zouden vallen. Het ging toen onder andere om het AIDS fonds, Stichting Vluchteling, Wemos, Solidaridad, IUCN en het Wereld Natuur Fonds.

Foto boven: cc, Vinylmeister 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons