Subsidieloket SBOS blijft dicht

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee
SBOS, het subsidieloket voor mondiaal burgerschap, gaat niet meer open. Dat heeft minister Ploumen voor Internationale Handel en Ontwikkelingssamenwerking besloten. CDA-Kamerlid Agnes Mulder stelde er Kamervragen over.

door Mirjam Vossen

SBOS, het subsidieloket voor mondiaal burgerschap, gaat niet meer open. Dat heeft minister Ploumen voor Internationale Handel en Ontwikkelingssamenwerking besloten. CDA-Kamerlid Agnes Mulder stelde er Kamervragen over.

Een lang leven was SBOS niet beschoren. Eind 2010 opende deze ‘Subsidiefactiliteit Burgerschap en Ontwikkelingssamenwerking’ zijn deuren. Organisaties die mensen in Nederland willen betrekken bij internationale samenwerking, konden bij SBOS subsidie aanvragen. SBOS was ook bedoeld voor particuliere initiatieven met projecten in ontwikkelingslanden, mits die zich inzetten voor bewustwording en gedragsverandering in Nederland.  Maar in augustus 2011, amper tien maanden na de start, werd SBOS opgeschort. Aanvankelijk zou dat tot 2013 duren, maar nu is bekend dat SBOS ook dit jaar niet open gaat.

Gemengde gevoelens

Particuliere initiatieven reageerden van meet of aan met gemengde gevoelens op SBOS.  De inndieners moesten aan forse eisen voldoen. Niet alleen het voorstel uit het ontwikkelingsland werd streng beoordeeld, maar ook de draagvlakactiviteit in Nederland. Zo was het een eis dat deze activiteit zou leiden tot meetbare gedragsverandering, zoals eerlijk consumeren of duurzaam energiegebruik. Dat was voor veel kleine organisaties een brug te ver. In het eerste half jaar dienden slechts 25 organisaties een aanvraag in, waarvan er twee subsidie kregen. De rest voldeed niet aan de voorwaarden of slaagde er niet in om aan de hoge eisen te voldoen.

Kamervragen

Het is dus de vraag of kleine particuliere initatieven SBOS erg zullen missen. Desondanks trok Kamerlid Agnes Mulder van het CDA inmiddels aan de bel. In Kamervragen aan de minister stelde zij  dat SBOS ‘een belangrijke bijdrage levert aan de facilitering van het kleinschalig maatschappelijk initiatief’ in Nederland. Zij vindt dat de minister duidelijkheid moet geven over wat particuliere initiatieven van haar kunnen verwachten.

Tijdens een Kamervergadering in december roemde Ploumen nog ‘de rijkdom aan particuliere initiatieven’ in ons land. Ze gaf aan dat ze deze initiatieven ‘vooral inhoudelijk en “faciliterend” wil ondersteunen’, ‘bijvoorbeeld via MyWorld’. Ze beloofde om eind maart met een visie daarop te komen. Wij van MyWorld wachten in spanning wat de minister  in plaats van SBOS voor ons in petto heeft.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons