Achtergrond

Stukje kolencentrale kopen? (Om hem te sluiten)

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Update 15:00 – De actie bij het hoofdkantoor van NUON is beëindigd door middel van een kort geding, laat Greenpeace weten. Het energiebedrijf weigerde met hen te praten over de sluiting van de kolencentrale aan de Hemweg en kwam in plaats daarvan met een dagvaarding. “Het is bedroevend dat NUON de roep vanuit de samenleving negeert”, stelt campagneleider Faiza Oulahsen van Greenpeace in een persbericht. 

Update 12:00 – Op dit moment bezetten activisten van Greenpeace het gebouw van Nuon in Amsterdam. Ze hebben zichzelf opgesloten in een vergaderruimte. Het doel: Nuon forceren in gesprek te gaan over de sluiting van de kolencentrale aan de Hemweg. Kolencentrales zijn rampzalig voor het milieu, stelt Greenpeace. Nuon heeft tot nu toe geweigerd om het gesprek aan te gaan. Lees op de Facebookpagina van Greenpeace de laatste updates over de actie, en wat je zelf kunt doen om Nuon aan te sporen de centrale te sluiten. Onderstaand artikel publiceerde OneWorld in april dit jaar over een crowdfundactie met hetzelfde doel.

Energiebedrijf Vandebron deed samen met partners een bod van 5 miljoen euro aan Nuon om de kolencentrale aan de Hemweg in Amsterdam te sluiten. Nuon vond het bod veel te laag. De bieders starten nu een crowdfundingsactie om de kolencentrale toch dicht te krijgen. 

De coalitie “Wij willen #Hemweg” is een crowdfundingactie waarbij mensen kunnen bijdragen aan het sluiten van de meest vervuilende kolencentrale van Nederland. Naast initiatiefnemers Vandebron, Triodos Bank en Stichting DOEN, hebben nu ook Greenpeace Nederland en burgerinitiatief Hete Kolen zich aangesloten bij de groep. Gemeente Amsterdam heeft zich onder voorwaarde bereid gesteld ook 1 miljoen euro bij te dragen.

“Laat het een signaal zijn naar de formerende partijen in Den Haag”, zegt Faiza Oulahsen van Greenpeace Nederland. “Burgers zien heel goed in dat klimaatverandering gestopt moet worden en dat we daarom zo snel mogelijk de kolencentrale aan de Hemweg moeten sluiten.”

Per minuut wordt in de Hemwegcentrale in Amsterdam ruim 3600 kilogram kolen verstookt, daarbij gaat ieder jaar 4 miljoen ton CO2 de lucht in. Dat is gelijk aan de jaarlijkse uitstoot van 1,8 miljoen auto’s.

Via de website https://wijwillenhemweg.nl/crowdfunding kun je vanaf 1 euro meebieden op de kolencentrale. Op dit moment staat de teller op €5.059.407,- bijeengebracht door 40.385 mensen.

“Zoveel verschillende partijen en burgers willen dat de centrale sluit. Nuon begrijpt nu echt wel dat ons initiatief serieus is”, aldus Remco Wilcke van Vandebron. Eerder zei Nuon minstens 55 miljoen nodig te hebben om de centrale veilig buiten gebruik te stellen en compensatie te regelen voor de werknemers.

Lees ook:  “Kolencentrale ontmantelen kost alleen al miljoenen

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons