Achtergrond

Studenten voeren actie voor internet in Iran

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

 

“Internet is een belangrijk communicatiemiddel voor de actievoerders in Iran,” vertelt Marina Lacroix, docent politicologie aan de Universiteit van Amsterdam en een van de initiatiefnemers van de actie, “doordat de Iraanse overheid allerlei filters en blokkades heeft opgeworpen is het internet er traag en slecht toegankelijk. In Nederland draaien momenteel internetservers en computernetwerken onder hun capaciteit. Deze overcapaciteit kan vrijwel koste- en moeiteloos worden benut voor het opzetten van anonieme proxyservers.”

 

Onzichtbaar voor de censor
Het instellen van zo’n proxy is volgens Lacroix vergelijkbaar met de mogelijkheid die veel werknemers hebben om thuis op het netwerk van het werk in te loggen. Iraniërs die van zo’n anonieme proxy gebruikmaken surfen dan niet via een netwerk in Iran maar via een netwerk in Nederland en zijn zo onzichtbaar voor de censor. Lacroix: “Wij zorgen ervoor dat de mensen in Iran op de hoogte worden gebracht van de adressen van de anonieme proxys. Dat doen we onder meer via contacten in ons netwerk en via persoonlijke berichtjes op Twitter.”

iran vernield internetcafe
Vernield internetcafe in Teheran
Foto:CC

 

Anoniem surfen is geen onbekend fenomeen, zeker niet bij mensen die anoniem naar porno willen surfen. Bij google levert de term anonymous proxy alleen al bijna twee miljoen hits op. Is het niet handiger om Iraniërs op die reeds bestaande anonieme proxyservers te wijzen? Lacroix: “Juist het feit dat je ze zo makkelijk op internet kunt vinden, maakt dat ze makkelijk af te sluiten zijn voor de Iraanse overheid. Wij zijn echt op zoek naar bedrijven en instellingen die hun anonieme proxy ook anoniem willen houden.”

 

 

Prominenten
De initiatiefnemers van de actie ‘geef internet vrij’- een groep studenten uit onder meer Leiden, Delft en Amsterdam die elkaar via via kent – is momenteel druk bezig om politici en kopstukken van universiteiten te benaderen om in het comité van aanbeveling van de actie plaats te nemen. Onder het lijstje prominenten dat al toegezegd heeft, zitten onder andere Femke Halsema (GroenLinks), Geert Wilders (PVV), Jan Pronk (PvdA) en Farah Karimi (directeur OxfamNovib) publicist Paul Cliteur. De namen van deze politici en academici zullen onder een brief over de actie komen te staan die via de landelijke media wordt verspreid. De studenten hopen dat ze met de goedkeuring van de prominenten voor de actie zoveel mogelijk bedrijven en instellingen over de streep weten te trekken om mee te werken.

 

Volgens Lacroix is het instellen van zo’n anonieme proxy een eenvoudig klusje voor een systeembeheerder en is het ook mogelijk om een beperkt deel van je bandbreedte vrij te geven. Mensen die meer informatie willen, kunnen binnenkort terecht op de site http://www.iproxyiran.tk/

 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons