Achtergrond

Stromae geeft voor het eerst concert in Rwanda, het land van zijn vader

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Tourdata Stromae Afrika

Alors on danse, binnenkort in Dakar, Praia, Douala, Abidjan, Libreville, Brazzaville, Kinshasa en tot slot Kigali. Dat zijn de steden die de Vlaamse Jacques Brel-met-housebeat & stijlicoon Stromae zal aandoen in mei en juni tijdens zijn eerste tournee door sub-Sahara Afrika. Dat maakte hij afgelopen vrijdag bekend op zijn Facebookpagina.

Stromae stond al eerder op het podium in Tunis, Alger en Rabat, maar nog nooit in Afrikaanse landen beneden de Sahara. Volgens magazine Jeune Afrique is het zelfs de eerste keer dat Stromae, alias Paul van Haver, in Rwanda komt. 

Stromae is de zoon van een Rwandese vader en een Vlaamse moeder. Zijn vader woonde in België voor zijn studie architectuur, maar de relatie strandde en hij keerde terug naar Rwanda. Zijn moeder sprak niet meer over hem.

'Als ik op zoek ga naar mijn vader, ben ik niet Stromae, maar de kleine Paul. Gewoon een jongen die het gesprek aan wil gaan met zijn dode vader'

In april 1994, Paul van Haver was toen negen jaar, vond in Rwanda de genocide plaats waarbij bijna een miljoen mensen omkwamen. In een interview met Jeune Afrique uit 2014 zegt hij daarover: "Toen ik 11, 12 jaar was, kon ik niet meer tegen het mysterie van zijn afwezigheid. Ik stelde mijn moeder een simpele vraag: 'Mama, is hij dood?' En zij antwoordde simpelweg: 'Ja'." Via een tante kwam hij erachter dat veel leden van zijn vaders familie waren verdwenen tijdens de genocide.

Op de vraag waarom hij zelf nog nooit in Rwanda is geweest, antwoordde Stromae in datzelfde interview: "Ik voelde me niet gelegimiteerd om erheen te gaan. Ik heb geleden onder de afwezigheid van mijn vader, ik heb niet geleden onder de genocide. Ik ben geen symbool van wat er gebeurd is. Dat zeg ik ook uit respect voor alle slachtoffers. Dit is mijn persoonlijke geschiedenis en als ik op zoek ga naar sporen van mijn vader, wil ik alleen zijn. Het moet geen mediacircus worden. Als ik daarmee bezig ben , ben ik niet Stromae, maar de kleine Paul die zijn vader zoekt. Gewoon een jongen die het gesprek aan wil gaan met zijn dode vader."

[[{“fid”:”35945″,”view_mode”:”file_styles_artikel_volle_breedte”,”attributes”:{“alt”:”Stromae – Papaoutai”,”style”:”width: 581px; height: 327px;”,”class”:”file-file-styles-artikel-volle-breedte media-element”},”fields”:{“format”:”file_styles_artikel_volle_breedte”,”field_file_image_title_text[und][0][value]”:”Stromae – Papaoutai”,”field_file_image_alt_text[und][0][value]”:”Stromae – Papaoutai”},”type”:”media”,”link_text”:null}]]

 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons