Een menigte van hardpratende, enthousiaste mensen heeft zich voor een blauwe caravan verzameld. Ze staan in de rij, wachtend tot ze een blauw gekleurd bandje om hun pols krijgen geklikt, die ze toegang biedt tot de Strawberry Earth Fair. De bezoekers van dit tweedaagse festival, dat afgelopen weekend in Amsterdam plaatsvond, zijn het levende bewijs dat duurzaamheid echt wel 'hip and happening' is.
Strawberry Earth Fair
Dit weekend werd voor de tweede keer het Strawberry Earth Festival georganiseerd. Het tweedaagse event biedt een podium voor creatievelingen die zich bezighouden op het gebied van duurzame mode, design, film of eten. Hoogtepunten waren het optreden van duurzame pionier en innovator Daan Roosegaarde en de talkshow ‘The Future of Fashion’ met filmregisseur Andrew Morgen van The True Cost en Safia Minney, oprichtster van duurzaam kledingmerk People Tree.
Insectensnacks en spuitwater
Een uur na de opening van het festival op vrijdagmiddag begint het terrein van Roest in Amsterdam aardig vol te lopen. Buiten staan picknicktafels waar hongerige festivalgangers hun trek kunnen stillen met knapperige insectensnacks onder het genot van een glas Amsterdams Spuitwater. Eenmaal binnen wordt je als Strawberry Earth-bezoeker ondergedompeld in een waar Walhalla van duurzame initiatieven. Start-ups, ontwerpers en merken: allemaal zijn ze veelvuldig vertegenwoordigd op de Fair. Hun ideeën en initiatieven lopen flink uiteen – van horizontale tuinen voor aan je woonkamermuur tot toxic-free tampons. Toch hebben ze allemaal één ding gemeen: duurzaamheid is geen bijkomstigheid maar de standaard. De boodschap: dat een bewust leven prima samengaat met esthetiek en genieten, loopt als een rode draad door het tweedaagse festival.
Strawberry Earth Academy
De Strawberry Earth Academy is in januari 2014 opgericht voor mode- en designprofessionals, die duurzaamheid als één van hun pijlers hebben. Het doel van de academie is werken aan een toekomst waarin de manier van ontwerpen, produceren en consumeren in evenwicht is met onze leefomgeving. Succesvolle duurzame ondernemers worden gekoppeld aan experts op het gebied van chemie en technologie.
Mette te Velde, oprichter van Strawberry Earth: "De Strawberry Earth Academy biedt een plek voor de vernieuwers uit de mode- en designindustrie, die net als wij vinden dat de duurzame transitie in hun industrie te langzaam gaat’.
Het afgelopen jaar namen achttien mode- en designlabels deel aan de Academy. Daarvan werden er vijf geselecteerd als kansmaker voor de Strawberry Earth Academy Grant, een startkapitaal, van €15.000.
Smog Free Tower
Daan Roosegaarde is een van de eerste sprekers op het festival. Hij houdt een pleidooi over het belang en de noodzaak van duurzame innovatie en constateert dat we als mens moeten wennen aan de veranderingen die bezig zijn en nog komen gaan. Roosegaarde: “De nieuwe mogelijkheden creëren een nieuwe wereld. Een die wij zelf kunnen maken en vormgeven.” Als voorbeeld noemt hij zijn Smog Free Tower en het Van Gogh-Roosegaarde fietspad. Na zijn presentatie gaat hij in gesprek met vijf pioniers op het gebied van mode- en design die begin dit jaar werden geselecteerd voor de Strawberry Earth Academy. Allen zetten zij zich met hun duurzame onderneming in voor mens en leefomgeving. Om ze daar een handje bij te helpen, biedt Mette te Velde, oprichter en directeur van Strawberry Earth, ze een podium op haar festival. Het idee ‘3D Bakery’ van Studio Eric Klarenbeek wordt uiteindelijk verkozen tot winnaar van de Academy. Hij ontwikkelde een 3D-printer die natuurlijke grondstoffen zoals cacao en schillen van koffiebonen omzet in nieuwe producten en voorwerpen.
3D Bakery
Studio Eric Klarenbeek deed binnen de Strawberry Earth Academy onderzoek naar natuurlijke grondstoffen voor 3D-printers en ontwikkelde een platform waarmee 3D-printen toegankelijk wordt voor consumenten. Deze manier van printen gebeurt nu nog vaak met op olie gebaseerde grondstoffen. Dat brengt niet alleen vervuiling met zich mee maar de fijnstof die hierbij vrijkomt zorgt, ook voor grote gezondheidsrisico’s. Eric Klarenbeek (36) deed onderzoek naar drie nieuwe grondstoffen voor 3D-printen: aardappelzetmeel, cacaobonenschillen en koffiebonenschillen. “Met de studio werken we aan een ‘basics voor in huis’-collectie, die mensen via ons online platform kunnen bestellen en laten printen bij een 3D Bakery in de buurt. De eerste koffiekopjes en lampenkappen van cacaobonenschillen zijn al uit de printer gerold.”
“We choose the world we’re living in”
Naast Roosegaarde is Andrew Morgan een van de opvallende namen bij Strawberry Earth. Deze Amerikaanse regisseur deed de afgelopen jaren onderzoek naar de achtergrond van de mode-industrie. Van de katoenplantages in Texas tot de textielfabrieken in Bangladesh – hij bracht de gehele keten inclusief gebreken in beeld. Zijn filmdocumentaire genaamd ‘The True Cost’ wist de aandacht te trekken van media wereldwijd. Samen met duurzame modeontwerper Safia Minney gaat hij in gesprek over de toekomst van de mode-industrie.
Don’t buy anything new, buy secondhand. But if you want to buy anything new, go for organic & fair trade clothing
Volgens Morgen zijn er drie dingen die we zelf kunnen en moeten doen. “Ten eerste moeten we wakker worden en onze verantwoordelijkheid nemen. Daarnaast moeten we ons met zijn allen sterk maken en onze macht als eenheid in te zetten om de regels te veranderen, en als laatste moeten we kijken naar mensen die wel het goede voorbeeld geven, zoals Safia Minney bijvoorbeeld.” Het gesprek over de toekomst van de mode-industrie is vooral een oproep. Een oproep aan mensen, consumenten, om bewuste keuzes te maken. Zoals Morgan zelf aangeeft: "We make choices every day. These choices define our history. We choose the world we're living in."