Stop kinderarbeid in Turkse hazelnootpluk!

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Kinderen van Turkse seizoensarbeiders werken nog altijd volop mee in de hazelnootpluk. Jongens en meisjes worden vanaf hun tiende jaar ingezet om te helpen bij de oogst van noten die zijn verwerkt in onze hazelnotenpasta en chocola. Stop Kinderarbeid en FNV Bondgenoten roepen betrokken bedrijven op tot actie. Wil jij ook kinderarbeidvrije hazelnoten? Speel dan de hazelnotenquiz en steun onze oproep.

Vorig jaar ontstond er, naar aanleiding van een reportage in actualiteitenrubriek EenVandaag, veel ophef over de Turkse hazelnootteelt. Uit de reportage bleek dat kinderen volop aan het werk zijn op plantages. Nederlandse en Europese politici reageerden geschokt en pleitten voor maatregelen om kinderarbeid in de pluk van hazelnoten uit te bannen. De Turkse overheid beloofde strenger te controleren.

Openheid
Ook bij bedrijven ontstond meer druk om de kwestie aan te pakken. Stop Kinderarbeid en FNV Bondgenoten verzochten de betrokken bedrijven om openheid te bieden en actie te ondernemen. Koepelorganisatie voor de betrokken bedrijven, de Federatie Nederlandse Levensmiddelen Industrie (FNLI), bracht het onderwerp kinderarbeid bij al haar leden onder de aandacht en riep de bedrijven op om meer inzicht te krijgen in de productieketen en waar nodig actie te ondernemen tegen kinderarbeid.

Ondanks de commotie blijkt dat er een jaar later nauwelijks iets is veranderd. Tijdens een fact finding missie in Turkije in september dit jaar constateerden Stop Kinderarbeid en FNV Bondgenoten op diverse plekken dat er van controle op of bestrijding van kinderarbeid nog altijd geen sprake is. De reportage van EenVandaag , uitgezonden op 19 oktober jl, ondersteunt de bevinding.

Dat er nog steeds volop kinderen werken in de Turkse hazelnootpluk doet sterk vermoeden dat bedrijven geen of onvoldoende actie hebben ondernomen om de kinderarbeid in de gehele productieketen uit te bannen.

Samenwerken
Om kinderarbeid in de gehele productieketen te bestrijden, moeten bedrijven en andere betrokkenen nauw met elkaar samenwerken en duidelijke afspraken maken. Daarom roepen wij de FNLI op om het initiatief te nemen om op korte termijn een bijeenkomst te organiseren voor betrokken bedrijven én andere partijen; om te komen tot concrete afspraken en gezamenlijke acties ter bestrijding van kinderarbeid in de pluk van hazelnoten in Turkije.

Wil jij ook kinderarbeidvrije hazelnoten? Speel dan onze hazelnotenquiz en steun onze oproep aan bedrijven!

>> Een uitgebreid verslag van de fact finding missie naar Turkije vind je hier

>> Bekijk hier de reportages van EenVandaag.

>> Onze brief aan bedrijven lees je hier (PDF)

>> Een overzicht van ontwikkelingen in het afgelopen jaar vind je hier (PDF)

 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons