Stinkarmband beschermt tegen seksuele intimidatie

De Nederlandse startup Invi heeft een stinkarmband ontwikkeld die vrouwen én mannen beschermt tegen seksueel geweld. De armband geeft een combinatie van ongevaarlijke, stinkende stoffen vrij die mensen tot op grote afstand nog afschrikt. Hiermee wil Invi bijdragen aan een veiligere wereld.

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee
Nadat de initiatiefnemer Roel van der Kamp zich meer ging verdiepen in seksuele intimidatie wilde hij een niet-gewelddadig product ontwikkelen. Na drie jaar research en productie is het product nu eindelijk op de markt. De armband werkt simpel: In geval van nood kun je de armband activeren door hem door midden te breken. De vieze geur die dan vrijkomt is bedoeld om de aanvaller af te leiden en hem seksueel te demotiveren. De stoffen zijn niet schadelijk voor de gezondheid en het is dus veel minder gewelddadig dan een product zoals pepperspray (illegaal in Nederland) of een zakmes.

Pilot

Afgelopen lente is de armband door honderd mensen in Rotterdam getest. Bijna driekwart van de deelnemers voelt zich soms onveilig op straat. Met de armband om daalde dit gevoel van onveiligheid naar 37 procent. Ook voelde de deelnemers zich door het dragen ervan zelfverzekerder en gaf het hun rust.

Taboe

Invi vertelt dat het probleem van seksuele intimidatie erg complex is. “Het is een schending van mensenrechten die vaak genegeerd wordt”, volgens de startup. “Ook wordt er vaak moeilijk over gepraat. Het is belangrijk om aandacht te vragen voor het onderwerp en het taboe te doorbreken.” Invi roept op om actief je waarden te laten zien, seksuele intimidatie niet te accepteren en op te komen voor ongelijkheid.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

Word abonnee

  • Digitaal + magazine  —   8,00 / maand
  • Alleen digitaal  —   6,00 / maand
Heb je een waardebon? Klik hier om je code in te vullen

Factuurgegevens

Je bestelling

Product
Aantal
Totaal
Subtotaal in winkelwagen  0,00
Besteltotaal  0,00
  •  0,00 iDit is het bedrag dat automatisch van je rekening wordt afgeschreven.

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons