Stichting Vluchteling helpt Syriërs bij Turkse grens

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Stichting Vluchteling gaat Syrische vluchtelingen uit Aleppo helpen die vast zitten in het noorden van het land, bij de Turkse grens. Voor de eerste noodhulp is vandaag 175.000 euro beschikbaar gesteld. “De situatie is hartverscheurend en mensonterend. We zijn blij dat we nu iets kunnen doen daar”, aldus directeur Tineke Ceelen.

Eind vorige week kwam een nieuwe stroom Syrische vluchtelingen op gang, na hevige bombardementen in Aleppo. In en rond de Noord-Syrische stad Azaz streken de afgelopen dagen zo’n 30.000 vluchtelingen neer – 80 procent daarvan zijn vrouwen en kinderen. Zij kunnen niet verder, de Turkse autoriteiten laten slechts mondjesmaat nieuwe vluchtelingen het land binnen. “Er is een nachtmerriescenario waarin Aleppo verder leegloopt, als de bombardementen op oppositiegebied worden opgevoerd,  en er straks nog honderdduizenden Syriërs bij de grens vast komen te zitten”, zegt Ceelen.

Het International Rescue Committee (IRC), de internationale partner van Stichting Vluchteling,  werkte al in de stad Azaz en een nabij gelegen vluchtelingenkamp. Van daaruit wordt de noodhulp uitgebreid.

Met het Nederlandse geld gaan we onder meer inzetten op de bescherming van kinderen en de hulp aan kwetsbare vrouwen, en delen we ‘dignity kits’ met bijvoorbeeld maandverband uit. Daarnaast zorgen we voor schoon drinkwater en sanitaire voorzieningen. Ook gaan we vouchers uitdelen, waarmee vluchtelingen producten kunnen kopen die ze nodig hebben om te overleven.

“Dit zijn mensen die al vijf jaar oorlog in Aleppo achter de kiezen hebben. Nu hebben ze uiteindelijk toch besloten huis en stad te verlaten, op zoek naar veiligheid ergens anders. En dan stranden ze in Azaz, waar de omstandigheden belabberd zijn. Kinderen die op straat slapen, in winters weer. Moeders met baby’s die uitgeput langs de kant van de weg wachten. Deze mensen hebben al de meest verschrikkelijke dingen meegemaakt. En nu dit nog.”

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons