Stichting Projecten Zuid-Afrika wint Transparant Prijs

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee
Voor de tweede keer heeft Stichting Projecten Zuid-Afrika (SPZA) de Transparant Prijs gewonnen. De Transparant Prijs beloont Nederlandse charitatieve instellingen die het meest inzichtelijke en onderscheidende jaarverslag presenteren.  SPZA werd de eerste in de categorie kleine organisaties. In 2008 won SPZA ook al de Transparant Prijs. De prijs is een initiatief van PwC en Stichting Civil Society.  SPZA…

Voor de tweede keer heeft Stichting Projecten Zuid-Afrika (SPZA) de Transparant Prijs gewonnen. De Transparant Prijs beloont Nederlandse charitatieve instellingen die het meest inzichtelijke en onderscheidende jaarverslag presenteren. 

SPZA werd de eerste in de categorie kleine organisaties. In 2008 won SPZA ook al de Transparant Prijs. De prijs is een initiatief van PwC en Stichting Civil Society. 

SPZA is een vrijwilligersorganisatie die zich inzet voor kinderen, jongeren en vrouwen in Zuid-Afrika. SPZA werkt vooral met Zuid-Afrikaanse organisaties in townships, waar ze onder meer buitenschoolse opvang en vakantieactiviteiten organiseren voor kansarme jongeren.

De Transparant Prijs heeft elk jaar een ander thema. In de achtste editie lag de nadruk op het inzichtelijk maken van het effect. Volgens juryvoorzitter Alexander Rinnooij Kan vinden de meeste goede doelen dat moeilijk. ‘De wil om transparant te zijn is er’, zegt Rinnooij Kan op de website van de Transparant Prijs. ‘Maar hoe meet je je impact en hoe communiceer je die op een begrijpelijke manier?’ Volgens Rinnooij Kan start dat met een kwetsbare en leergierige houding van een organisatie: ‘De charitatieve sector financiert bij uitstek projecten met een hoger risicoprofiel. Uiteraard zijn organisaties trots op de successen, maar vergeet niet dat je eigen organisatie en de sector veel kan leren van de projecten die mislopen.’

SPZA slaagde er volgens de jury goed in om open over de resultaten te communiceren.  Het jaarverslag geeft een  ‘goed inzicht in de activiteiten’ en de ‘impact van de activiteiten komt zeer goed naar voren.’ Ook Cordaid, Oxfam Novib en Turing Foundation vielen in de prijzen.

 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons