Steun voor Palestijnse staat verdeelt de wereld

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Nu Gaza opnieuw in brand staat, komt de Guardian met een interessante wereldkaart. In een oogopslag zien we alle landen die een Palestijnse staat steunen. Wat valt ons op?

Bijna twee derde van de lidstaten van de Verenigde Naties erkent volgens het interactieve kaartje formeel de Palestijnse staat. Onderzoek van the Guardian wijst dit uit. Opvallend is dat vooral de armere landen Palestina erkennen. Deze landen representeren meer dan 75% van de wereldbevolking, maar verdienen slechts 10% van het geld op aarde. 

De landen die Palestina niet formeel erkennen, liggen vooral in West-Europa en Noord-Amerika. Geen enkele Europese democratie erkent Palestina op dit moment als staat. Als we de afwijzing van een Palestijnse staat kunnen interpreteren als steun voor Israël, zou die steun dan gebaseerd zijn op eenzelfde welvaartsniveau, een westers maatschappij type, of ligt het toch anders?

Lidmaatschap
De Palestijnse leider Mahmoud Abbas wil komende vrijdag een gooi gaan doen naar lidmaatschap van de Verenigde Naties. Om dit verzoek ingewilligd te krijgen, moeten alle 193 VN-lidstaten ermee instemmen.

Het kaartje is gebaseerd op landen die volledig VN-lid zijn. Dat de landen Palestina officieel als staat erkennen, wil niet per se zeggen dat ze het ook eens zijn met de landsgrenzen en andere factoren die met de staat te maken hebben. Deze landen hebben Palestina ergens tussen 1988 en 2011 erkend.

 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons