Achtergrond

Stem jij op mens, aarde of geld?

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Nederlandse verkiezingen 2012. NCDO, het kennis- en adviescentrum voor mondiaal burgerschap en internationale samenwerking, heeft een verkiezingsoverzicht voor wereldburgers gelanceerd dat standpunten van politieke partijen op het gebied van internationale samenwerking vergelijkt.

De standpunten zijn ingedeeld in drie groepen: ‘mens’, ‘aarde’ en ‘geld’. In de categorie ‘mens’ vallen thema’s als armoedebestrijding, onderwijs en mensenrechten. Bij ‘aarde’ gaat het om vraagstukken rond grondstoffen, klimaat en duurzame energie. Bij ‘geld’ draait het om de hoogte van het budget voor ontwikkelingssamenwerking, verantwoord ondernemen en alternatieve vormen van financiering.

Zelf nadenken over stellingen
Bezoekers aan de website kunnen zelf bepalen welke thema’s en bijbehorende standpunten ze belangrijk vinden en welke partijen ze willen vergelijken. Daarnaast is een aantal stellingen opgenomen om de verschillen tussen de partijen nog iets duidelijker te maken. Het eindresultaat is een overzicht van politieke partijen die op het gebied van internationale samenwerking het dichtst bij de mening van de bezoeker staan.

Aandacht voor internationale vraagstukken
NCDO heeft deze website ontwikkeld omdat de meeste politieke partijen de nadruk leggen op binnenlandse thema’s en de invloed van Europa, terwijl internationale vraagstukken ook om heldere standpunten vragen. Schaarste aan grondstoffen, het milieu, armoede en ongelijkheid spelen niet alleen elders op de wereld een rol, maar hebben ook invloed op Nederland.

De standpunten van de overige politieke partijen die niet opgenomen zijn in het NCDO-onderzoek maar wel deelnemen aan de verkiezingen vindt u op internet, oa: Mens & Spirit, Piratenpartij, 50-Plus Partij, Democratisch Politiek Keerpunt

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons