Achtergrond

Starbucks koopt even geen koffie meer in Brazilië

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Brazilië beleeft dit jaar een uitzonderlijke droogte. Dat heeft de koffieprijs de hoogte in gejaagd. De laatste maand heeft Starbucks daarom nauwelijks nog koffie gekocht in Brazilië, liet het bedrijf weten aan de Amerikaanse krant Wall Street Journal.

De prijs voor arabicakoffie is bijna verdubbeld in een jaar tijd. De arabica is de koffievariëteit die de Amerikanen het liefst hebben. Door de droogte dreigt de oogst van de arabicakoffie in Brazilië heel wat kleiner uit te vallen.

Recorddroogte
De recorddroogte in Brazilië duurt nu al maanden. In dit seizoen zouden de bonen moeten groeien maar in december, januari en februari noteerden de koffieboeren amper 10 procent van de neerslag die ze normaal hebben.

Brazilië levert bijna 40 procent van alle koffie in de wereld. De verwachting is dat de koffieprijzen wereldwijd zullen stijgen.

El Niño
Niet alleen de droogte baart Brazilië zorgen. Straks komt er zware regen, een gevolg van El Niño. Door de enorme hoeveelheid neerslag in korte tijd dreigen heel wat koffieplantages verloren te gaan.

El Niño is een natuurlijk fenomeen dat het weer in grote delen van de wereld beïnvloedt. Het zeewater in het oostelijke deel van de Stille Oceaan is dan veel warmer dan normaal. Dat komt gemiddeld om de drie tot zeven jaar voor.

Gemiddeld om de twintig jaar komt een extreme El Niño voor. Als de aarde verder blijft opwarmen, zal dat aantal de komende honderd jaar verdubbelen: om de tien jaar zal dan een sterke El Niño voorkomen.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons