Achtergrond

Sri Lankanen vissen achter het net

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Joeri Scholtens (UvA) heeft voor zijn proefschrift visserijconflicten in Sri Lanka onderzocht. Hij liet er door Laura Eggens een stripverhaal van maken. Lees en kijk mee naar dit visuele verhaal. 

Tamil guerrilla’s vochten drie decennia lang (1983-2009) in een gruwelijke burgeroorlog tegen het Sri Lankaanse leger voor een onafhankelijke Tamil Staat in het Noorden en Oosten van Sri Lanka. De oorlog had een verwoestende impact op de lokale economie in het algemeen, en op de visserijsector in het bijzonder, waar een kwart van de bevolking van afhankelijk is. Visserijfamilies moesten herhaaldelijk hun dorpen ontvluchten voor het geweld en vissen was grotendeels verboden vanwege veiligheidsredenen.

Het Sri Lankaanse leger versloeg de zogenaamde Liberation Tigers of Tamil Eezham (LTTE) in 2009. De vissers pakten hun werk weer op, maar ondervonden nieuwe problemen. Effectief vissen was vrijwel onmogelijk. Tweeduizend kotters uit de Indiase staat Tamil Nadu, die een ligplaats hebben op minder dan honderd kilometer van de Sri Lankaanse kust, hadden tijdens de burgeroorlog hun kans schoon gezien om in de rijke en verlaten Sri Lankaanse visgronden te werk te gaan. Tegelijkertijd werd het naoorlogse Sri Lanka geregeerd door een autoritair regime dat belangen van etnische minderheden op het eiland hardhandig onderdrukte. De consequenties voor de dertigduizend Tamil vissers in het noorden van het land zijn vernietigend.

©Joeri Scholtend and Laura Eggens. All rights reserved. No part of this text and illustrations may be reproduced, stored in a retrieval system, or transmitted, in any form or by any means, without the permission of the authors. 

Joeri Scholtens (Universiteit van Amsterdam) was anderhalf jaar in Sri Lanka om een langdurig visserijconflict tussen Sri Lanka en India te onderzoeken. Scholtens wilde zijn PhD-onderzoek toegankelijk maken voor een groter publiek. Hij vroeg Laura Eggens om een deel van zijn bevindingen in een visueel verhaal te vangen. Zijn onderzoek is onderdeel van het COCOON programma van NWO-WOTRO.  

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons