Sport houdt jongeren van de straat

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

 

Edith N. Munubbe

120 kilometer ten noorden van de Keniaanse hoofdstad Nairobi ligt Kirinyaga. Het is een arm dorp. De bevolking verbouwt koffie en thee aan de voet van Mount Kenya, maar er is nauwelijks een afzetmarkt voor deze producten. Het dorp heeft weinig andere bronnen van inkomsten. Ouders hebben dan ook bijna geen geld om onderwijs te betalen voor hun kinderen.

 

Edith N. Munubbe is haar hele leven lerares geweest en heeft aan den lijve ondervonden wat er gebeurde met leerlingen die niet meer op school kwamen. Er zijn veel jongeren die maar wat op straat ronddolen, zonder werk, zonder kansen op een andere toekomst dan die van hun eigen ouders. Met als gevolg dat zij uit verveling aan de drank of drugs raken, in de prostitutie belanden en HIV/AIDS besmet raken of crimineel worden.

 

Munubbe: "Daarom heb ik direct na mijn pensionering in 2002 de Kirinyaga Sports Foundation opgezet. Ik koos voor sport, omdat ik weet dat sport deze jongeren een zinvolle dagbesteding geeft en zij kunnen er veel van oppikken."

 

Winnaarsmentaliteit

 

Ik begon in 2002 met twee voetbalteams en nu kunnen we al tien verschillende sporten aanbieden, zoals netbal, volleybal en atletiek. Via sport ervaren jongeren wat discipline en teamspirit is, ontwikkelen ze leiderschapskwaliteiten en krijgen ze een winnaarsmentaliteit. Mooie eigenschappen die ze op ieder vlak van hun leven nodig hebben."

 

Jongen met voetbalToen de jeugd eenmaal via sport was georganiseerd, heeft de stichting andere projecten opgezet. Zo verbouwt een deel van de groep zelf rijst en tomaten waarmee ze een beetje geld verdienen en wordt er nu computertraining gegeven. Ook is er een vrijwilligersproject waarbij jongeren werkervaring opdoen. Voor meiden is er het 'fair and lovely' programma waarin wordt gepraat over persoonlijke schoonheidsidealen en hygiëne.

 

Mannenwereld

 

Munubbe vind het erg belangrijk om ook meisjes bij de projecten te betrekken. "In Afrika zijn vrouwen niet gelijk aan mannen. Ik ben weduwe en moeder van twee kinderen. Een alleenstaande moeder heeft een hard leven. Bovendien heb ik geen zoon en in mijn land word je dan niet als volwaardige moeder aangezien. Jongens en mannen spelen de hoofdrol in ons leven. Voor meisjes is sport vaak taboe, dus ik probeer ze er toch bij te betrekken via onze andere projecten. Mijn droom gaat in vervulling als het Keniaanse Ministerie van Sport eindelijk iets gaat doen aan de ongelijke behandeling van mannen en vrouwen. Niet alleen voor mijn eigen dochters, niet alleen voor Kirinyaga, maar voor ons hele land en misschien wel voor heel Afrika."

 

Het waren persoonlijke omstandigheden die ertoe leiden dat Munubbe met haar werk begon. "Ik heb niet altijd een makkelijk leven gehad. Ik was vijf jaar getrouwd toen mijn man overleed en ik achterbleef met onze twee dochters. In Afrika is het erg moeilijk om te overleven als alleenstaande moeder. Om rond te komen van het geld dat ik verdiende als lerares, ben ik samen met mijn twee dochters in hun 'boarding school' gaan wonen. Ik moest mijn trots inslikken en ons huis verlaten, maar ik wilde perse dat mijn twee meiden onderwijs zouden krijgen, net zoals ik dat zelf vroeger heb gehad.

 

Team Kiri 2Computerles

 

Uiteindelijk had de overheid geen fondsen meer om leraren te betalen en raakte ik mijn baan kwijt.  Ik raakte in een depressie en was totaal ongemotiveerd om iets te doen. Zes maanden lang kon ik mijn bed amper uitkomen. Tot ik op een dag bezoek kreeg van een vrouw die me alles over computers vertelde en me liet zien hoe je die kon gebruiken. Ik realiseerde me dat ik mezelf nuttig kon maken om op vrijwillige basis anderen computerles te geven en dat ik misschien de jeugd van Kirinyaga kon helpen! Het bezoek van deze vrouw veranderde mijn leven en maakte dat ik me wilde inzetten voor anderen.

 

Er is veel animo voor de Kirinyage Sports Foundation, maar er is ook geld nodig om door te groeien en nog meer jongeren een nieuw perspectief te bieden. Daarom werkt de stichting samen met NABUUR.com. Buren (online vrijwilligers) hebben geholpen met de stichting van een lokale Foundation en zij hebben een website gemaakt, zodat potentiële donateurs kunnen zien waar de stichting zich mee bezig houdt. (www.kirinyaga-sports.org).

 

 

 Dit artikel is onderdeel van een serie interviews waarin projecten van NABUUR.com worden belicht. Het gaat om kleinschalige projecten die op initiatief van de lokale bevolking zijn gestart en die via NABUUR steun krijgen van online vrijwilligers.

Vrijwilligers van Nabuur.com doen vanuit huis vanachter hun computer een concrete taak voor een project. Een project van Nabuur.com. werd door bezoekers van OneWorld.nl verkozen tot de meest aansprekende actie van 2006.

 

Kirinyage Sports Foundation

NABUUR

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons