Spiritueel protest bij hoofdkantoor ING tegen de Dakota pijpleiding

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Grote kleurrijke spandoeken en borden worden omhoog gehouden op het Bijlmerplein met teksten als ‘protect mother earth’, ‘water = life’ en ‘standing with standing rock’. Voor het ‘zandkasteel’, zoals het hoofdkantoor van ING ook wel wordt genoemd, verzamelden op donderdag 8 december een groep van ongeveer zeventig mensen. Anders dan bij menig ander protest is het hier stil. De ogen worden gesloten en er wordt aandachtig geluisterd naar de speeches van de organisatoren van de demonstratie. 

Wierook en bizon hoorn  

“Dit samenzijn is eerder een spirituele ceremonie dan een protest”, zegt Carmen Mahadew. “Wij hebben alleen positieve intenties, zoals de Standing Rock Sioux Tribe ook heeft. Met respect voor hun cultuur willen wij in dezelfde stijl demonstreren.”
André Fritz leidt de ceremonie. Van de Lakota Tribe (een inheems Amerikaans volk dat zich heeft afgesplitst van het moedervolk, de Dakota) heeft hij door middel van het Sjamanisme, het manipuleren van bovennatuurlijke machten door een sjamaan die contact kan maken met geesten en de geestenwereld, geleerd om lichaam en geest dichter bij elkaar te brengen. Het is een man van middelbare leeftijd die zijn blonde haren in een staart heeft gebonden. Hij laat een hoorn van een bizon gevuld met water rondgaan. Ook wordt er wierrook aangestoken om contact te maken met de aarde. “Wij vechten nergens tegen, maar handelen vanuit ons hart”, vertelt Frittz.

In een grote schaal schenken een aantal mensen water uit een flesje en spreken daarbij een wens uit. Terwijl de demonstranten in de weer zijn met hun rituelen, komen twee ING vertegenwoordigers naar buiten. De waterbeschermers (zoals de demonstranten zichzelf noemen) overhandigen hen een klein glazenflesje met het water uit de schaal er in. Een man in een donkere jas neemt het water in ontvangst. Hij zegt dat ING ook bezorgd is om de situatie in North Dakota en in gesprek is met het bedrijf ETP die de leiding wil bouwen. Hij bedankt de demonstranten voor hun betrokkenheid.  

Tijdlijn met olie lekkages 

Die betrokkenheid is volgens Johan Frijns van BankTrack ontstaan na 2008. "Door de financiële crisis zijn mensen zich meer bewust van de rol van banken."
De bijeenkomst met de waterbeschermers verandert ietwat van sfeer nu de ING-vertegenwoordigers er bij zijn. Ook begint het zachtjes te miezeren.
Tegen de afvaardiging van ING wordt er gesmeekt om verandering: “Jullie kunnen het verschil maken, doe dat alsjeblieft. Want, hoe voelt het nou om een oliebedrijf te steunen of betrokken te zijn bij de wapenindustrie?”, vraagt Chihiro Geuzebroek.
Een vier meterlange papieren tijdlijn wordt uitgerold. De tekening laat alle olie lekkages door de jaren heen van het bedrijf (ETP) dat de leiding wil bouwen zien. Nadat de tijdlijn bekeken is, trekken de demonstranten de conclusie: “We hebben moed van banken nodig die investeringen in de toekomst.”

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons