Spiekpen tegen gedwongen huwelijk?

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Je rolt het papiertje met daarop tips en telefoonnummers van hulpverleners zo uit je pen. Een nieuw pro-spiekbeleid moet ervoor zorgen dat jongeren die de kans lopen uitgehuwelijkt te worden, middels de pen op een discrete manier informatie en hulplijnen met zich mee kunnen dragen. Indien zij door hun ouders over de grens worden achtergelaten in een gearrangeerd huwelijk, hebben ze dan in ieder geval nog de spiekpen.

Nieuw wapenfeit
Tijdens een heuze lancernig van dit nieuwe wapenfeit in de strijd tegen gedwongen huwelijken, omgedoopt tot 'Operatie Spiekpen', zal Minister Schippers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport de speciale pen woensdag 9 juli in ontvangst nemen. Naar schatting worden per jaar honderden in Nederland wonenende jongeren het slachtoffer van gearrangeerde huwelijken. Ouders nemen de kinderen dan mee naar het land van herkomst, om hen daar bij de nieuwe levensgezel achter te laten.

De vraag is in welke mate de spiekpen deze problematiek kan verhelpen. Om het geheel een nog mysterieuzer tintje te geven laat de overheid weten dat kinderen die denken dat zij het slachtoffer gaan worden van een gerrangeerd huwelijk, een lepel in hun koffer kunnen doen. De geïnformeerde douane weet dan precies hoe laat het is. Een soort codetaal met bestek voor gevorderden.

Niet bereikbaar
De spiekpen is een initiatief van Femmes for Freedom (FFF), ontwikkeld samen met de GGD Haaglanden en is gefinancierd door de vrouwenorganisatie Zonta Nederland. De perswoordvoerder van GGD Haaglanden laat telefonisch weten dat GGD Haaglanden op geen enkele manier verantwoordelijk is voor concept en ontwikkeling van de pen. Femmes for Freedom neemt helaas de telefoon niet op.

Bron: De Telegraaf / OneWorld.nl

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons