Achtergrond

Spelende dicators

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Mugabe droomt van giechelen met Gaddafi en playbacken met Mao. Die goeie ouwe tijd..
 
Smakeloos of grappig? Look-a-likes van inmiddels dode dictators spelen de hoofdrol in de nieuwe tv-commercial ‘Last dicator standing’ van de Zuid-Afrikaanse restaurantketen Nando’s.

In het filmpje zien we een look-a-like van Robert Mugabe, een van de langstzittende dictators ter wereld, tijdens de feestdagen eenzaam aan een enorme eettafel in zijn paleis zitten. Nostalgisch denkt hij terug aan die goeie ouwe tijd met zijn vertrouwde kameraden.

Spelen met Gaddafi
We zien Mugabe in de tuin spelen met Gaddafi (het gouden machinegeweer!), rollebollen met Sadam in het zand, schommelen met PC Botha, met Idi Amin scenes uit de Titanic nadoen en een gezellig potje playbacken met Mao.

De commercial roept veel controverse op, onder andere van pro-mugabe supporters in die dreigen met een boycot voor de keten in Zimbabwe. Nando’s lijkt zich daar niet veel van aan te trekken; het bedrijf heeft ervaring met het maken van controversiële reclames die inspelen op de actualiteit.

Polygamie, de Dalai Lama en de ‘secrecy bill’
Zo maakte het eerder filmpjes over polygamie, de Dalai Lama die geen visa krijgt in Zuid-Afrika en de zeer controversiële ‘secrecy bill’ die de regering van Zuid-Afrika vorige week (ondanks enorme oppositie) aannam.

“Dit is het jaar van de gevallen dictators geworden”, aldus een woordvoerder van Nando’s. “Wij eren dit nieuwsfeit op onze eigen originele manier.”. Het filmpje is inmiddels meer dan 100.000 keer bekeken.

Wat vind jij van het filmpje; grappig of smakeloos?

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons