Spanje doet mee met ‘Boeren tegen Armoede”

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

De UPA heeft onlangs bij AgriCord een aanvraag tot lidmaatschap ingediend. AgriCord is de koepel van alle agri-agencies, soortgelijke organisaties als Agriterra die zich richten op agrarische ontwikkelingssamenwerking. De UPA is de LTO van Spanje. Het is geen agri-agency, vandaar dat het een geassocieerd lid van AgriCord is. UPA wil evenwel een Spaanse agri-agency oprichten. Ook de Spaanse overheid heeft onlangs beloofd zich hiervoor in te zetten.

Deze belofte werd gedaan tijdens een bezoek van Hans van den Heuvel (senior beleidsmedewerker voedselzekerheid van de afdeling duurzame economische ontwikkeling van het ministerie van Buitenlandse Zaken). Namens de Nederlandse overheid was hij in Spanje om de regering te overtuigen van het belang van AgriCord. Hij heeft het programma Boeren tegen Armoede van AgriCord uitgebreid toegelicht en gelobbyd voor fondsen voor dit programma. Ook heeft hij aangegeven dat Agriterra beschikbaar is om te assisteren bij de oprichting van een Spaanse agri-agency.

Deze lobby heeft gewerkt: de Spaanse staatssecretaris voor ontwikkelingssamenwerking ondersteunt van harte het idee om in Spanje een agri-agency op te richten. Bovendien heeft zij toegezegd dat het Spaanse overheidsinstituut voor internationale ontwikkelingssamenwerking alle ondersteuning zal verlenen die nodig is.

Van den Heuvel stelt dat het "opvallend was dat de Spaanse overheid met zorgvuldigheid het proces in wil." Ze zoekt een goed juridisch kader, zodat er ook investeringen gedaan kunnen worden. Verder zijn de Spanjaarden bezig om een groot fonds op te richten en willen zij dat geld besteden aan programma’s die aantoonbare resultaten boeken.

Spanje wil zich vooral richten op Latijns Amerika en zal een zorgvuldige selectie maken van de landen die ze ondersteunen wil. "Gezien de politieke ontwikkelingen in Latijns Amerika wordt dat nog een interessant proces," stelt Van den Heuvel.

Op de coachende rol van Agriterra werd positief gereageerd hoewel ook duidelijk werd dat noch de Spaanse regering, noch UPA zich de les willen laten lezen.

Maandag 6 juli tekent UPA in Madrid een samenwerkingsovereenkomst met AgriCord waarin de intentie tot de opbouw van de agri-agency en de coachende rol van Agriterra wordt vastgelegd. Onder andere de minister voor ontwikkelingszaken van Spanje zal bij deze gelegenheid aanwezig zijn.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons