Milou Idink (19) maakte anderhalf jaar dagelijks een tekening van Mark Rutte. Beeld: Milou Idink via Instagram
Interview

‘Soms zat ik niet lekker in mijn vel en dan moest ik ook nog Mark Rutte tekenen’

Ruim anderhalf jaar maakte student journalistiek Milou Idink (19) elke dag een satirische tekening van Mark Rutte. Nu hij zijn politieke vertrek heeft aangekondigd, verdwijnt voor haar een dagelijks ritueel. ‘Maar ik heb mezelf dit aangedaan.’

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Mark Rutte in de vorm van een banaan, een horloge, een pak havermelk en zelfs een clitoris. Naast premier is Rutte de afgelopen anderhalf jaar inspiratiebron geweest van Milou Idink (19), die beloofde om elke dag een satirische tekening van Mark Rutte te plaatsen op Instagram, net zo lang tot hij zou stoppen. Ze hield woord.

“Ik heb altijd een tekenboekje bij me en ik teken overal. Maakt niet uit of ik thuis ben of op een feestje, want voor twaalf uur wil ik het uploaden. Ik heb nog nooit een dag overgeslagen”, vertelt de student journalistiek. Ideeën krijgt ze van volgers en vrienden. “Maar als ik gewoon om mij heen kijk en ik zie een gitaar, dan wordt Mark Rutte die dag een gitaar.”

 

Tweet dit

‘Als ik om me heen kijk en een gitaar zie, dan wordt Rutte een gitaar’

Tweet dit

 

Het satirische Instagram-account ‘Ik teken Mark Rutte elke dag tot hij stopt’ bestaat sinds oktober 2021. Dagelijks postte Idink een grappige tekening van Mark Rutte. Dat kon variëren van Rutte als oester, piramide, strijkijzer tot Rutte als varkentje. Een directe aanleiding was er niet: “Het is begonnen tijdens een avondje met vrienden. Deels voor de grap, maar ook uit boosheid over alles wat hij heeft verpest”, vertelt Idink. “Denk aan de huizencrisis, het zorgbeleid, de toeslagenaffaire, het stikstofbeleid, het asielbeleid en ik ben zelf een student uit de pechgeneratie.”

 

 

Idink tagde de premier in elke post, zowel op zijn persoonlijke account als het officiële account van de minister-president, maar een reactie is er tot nu toe nooit gekomen. “Er zit natuurlijk een team achter zijn accounts, het kan niet anders dan dat die mensen mijn account gezien hebben.”

 

Beeld: Milou Idink

Milou Idink (19) gaat schuil achter het satirische account ‘Ik teken Rutte elke dag tot hij stopt’.

Na 619 tekeningen kondigt Mark Rutte maandagochtend zijn vertrek aan. Idinks account heeft dan 11,8 duizend volgers en het tekenen van de nu demissionaire premier was een dagelijks ritueel geworden. “Het was echt onderdeel van mijn avondroutine: tandenpoetsen, Duolingo” – Idink spijkert zichzelf Duits en Russisch bij – “en Mark Rutte tekenen.” Het tekenen en uploaden duurde meestal niet lang: “Als het snel moest, kon ik het in drie minuutjes, of zelfs korter.”

 

Tweet dit

‘Het was niet altijd even leuk om Mark Rutte te tekenen’

Tweet dit

 

Aan dat ritueel komt nu dus een eind. Jammer? Dat valt mee: Idink was “opgelucht” toen ze het nieuws hoorde. “Het was niet altijd even leuk. Soms was ik op een feestje of zat ik even niet lekker in mijn vel en moest ik Mark Rutte nog tekenen. Dat deed ik mezelf natuurlijk aan en uiteindelijk was ik altijd wel blij als ik weer een tekening had geüpload. Ik heb een belofte gedaan om elke dag een tekening te posten en ik moet me natuurlijk wel houden aan de naam.”

Hoe het nu verdergaat met het account? Daar is Idink nog niet over uit. Ze stopt in elk geval met tekenen. “Ik heb mezelf demissionair verklaard toen het kabinet viel. Ik post vandaag nog een laatste tekening en wat ik er daarna mee ga doen, weet ik nog niet. Misschien maak ik wel een boekje. Ik ga in elk geval niet zijn opvolger tekenen. Die taak draag ik aan een ander over.”

 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

Word abonnee

  • Digitaal + magazine  —   8,00 / maand
  • Alleen digitaal  —   6,00 / maand
Heb je een waardebon? Klik hier om je code in te vullen

Factuurgegevens

Je bestelling

Product
Aantal
Totaal
Subtotaal in winkelwagen  0,00
Besteltotaal  0,00
  •  0,00 iDit is het bedrag dat automatisch van je rekening wordt afgeschreven.

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons