Smog Mexico-Stad tast reukzin aan

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Mexico-Stad is èèn van de meest vervuilde steden ter wereld. Maar liefst 20 miljoen mensen bevolken de metropool, er rijden ongeveer 4 miljoen auto`s rond. De wolken van smog die de skyline van de stad ontsieren, zorgen ervoor dat de lucht geel gekleurd wordt en inwoners soms zelf niet naar buiten mogen. Driehonderd dagen per jaar voldoet de luchtkwaliteit niet aan

ruiken bloem
                                                                foto:CC

de standaarden van de Wereldgezondheidsorga-nisatie (WHO).

Aangetaste neuzen
De luchtvervuiling begint duidelijk haar tol te eisen. Uit het onderzoek blijkt dat de inwoners van de hoofdstad veel moeite hebben om simpele geuren als die van koffie of een sinaasappel te kunnen identificeren. Hun neuzen zijn door de giftige stoffen in de lucht zo ernstig aangetast dat de bewoners zich ook nauwelijks aan rottende geuren storen. Volgens de onderzoekers komt dat omdat de cellen die geur opvangen erg kwetsbaar zijn en voortdurend met de vervuiling geconfronteerd worden. De kans is groot dat ook de smaakzin van de inwoners aangetast is, omdat die nauw verbonden is met de reukzin.

Samen met Beijing, waar dit jaar de Olympische Spelen worden gehouden, heeft Mexico-Stad de twijfelachtige eer bovenaan het lijstje van meest vervuilde steden ter wereld te staan. Hoewel de vervuiling minder erg is dan twintig jaar geleden, is het vanuit een hoog gebouw in het centrum nog steeds onmogelijk de met sneeuw bestrooide bergen te zien waar Mexico-Stad mee omringt is.
vervuiling
Ernstige gevolgen
De constante vervuiling in de stad heeft nog meer negatieve gevolgen voor de inwoners. Gezondheidsexperts waarschuwen voor longaandoeningen, hart- problemen en kanker. Eerder onderzoek in Mexico-Stad wees uit dat de vervuiling een effect had op de huidkwaliteit en dat kinderen in de stad relatief kleine longen hebben. Tekenend voor de situatie; in plaats van blauw kleuren kinderen op kleurplaten de lucht nu geel of bruin.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons