Sloppenschilders

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee
Dre Urhahn (1973) fleurt sloppenwijken en arme buurten op met muurschilderingen. Hij en zijn artistieke partner Jeroen Koolhaas startten in Brazilië. Inmiddels ontvangen zij uitnodigingen uit alle hoeken van de wereld. “We geven bewoners en buitenstaanders een andere blik op de straat.” Door Janneke Juffermans Waarom sloppenwijken beschilderen? “In 2005 maakten Jeroen en ik het…

Dre Urhahn (1973) fleurt sloppenwijken en arme buurten op met muurschilderingen. Hij en zijn artistieke partner Jeroen Koolhaas startten in Brazilië. Inmiddels ontvangen zij uitnodigingen uit alle hoeken van de wereld. “We geven bewoners en buitenstaanders een andere blik op de straat.”

Door Janneke Juffermans

Waarom sloppenwijken beschilderen?

“In 2005 maakten Jeroen en ik het Braziliaanse Rio een documentaire over jongeren en hiphop. Heel veel wijken daar werden door buitenstaanders als slecht en gevaarlijk gezien. ‘Zouden wij dat beeld met visuele kunst kunnen veranderen?’, vroegen we ons af. We kregen een kleine subsidie om dat te onderzoeken. Daarvan hebben we meteen verf en kwasten gekocht.”

Afgelopen jaar beschilderden jullie een belangrijke verkeersader in Philadelphia.

“Dat ons project zo groot zou worden, hadden we niet verwacht. Er kwam elke keer een nieuw stapje bij.”

Is de armoede in Philadelphia anders dan in Rio?

“Hoewel de mensen in Rio in een sloppenwijk woonden, bouwden ze aan hun toekomst. Er is hoop. In Philadelphia is de Amerikaanse droom uiteengespat. Het was een industriestad, maar de fabrieken zijn naar andere plekken verplaatst. Ook de werknemers trokken weg. Hele wijken zijn verlaten. In zo’n spookstad is het moeilijk om enthousiasme en optimisme te vinden.”

Is dat gelukt?

“Ja. We schilderen de armoede niet weg, maar de inwoners lachten tijdens de optocht aan het eind van het project. Bovendien kwam er eindelijk aandacht voor de armoedeproblemen in de stad.”

Waar komt jullie volgende schilderij?

“We gaan terug naar Rio voor ons grootste project tot nu toe. We gaan met heel veel inwoners een hele wijk verven.”

 

Wil je de kunstwijken zien of meer weten? www.favelapainting.nl

 

 

 

 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons