Slapen met een gerust hart

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Prijs v.a. € 395,-
Oordeel 4 van 5

Claim
Koop je een nieuwe Aupingmatras, dan neemt het bedrijf de gebruikte matras terug en demonteert en recyclet de oude materialen. 

Analyse
Jaarlijks belanden ruim een miljoen matrassen in de verbrandingsoven van het grofvuil. 

Niet verantwoord, vindt Auping. Als je bij de matrassenfabrikant een nieuwe matras koopt, mag je de oude (ook van een ander merk) inleveren. Die wordt uit elkaar gehaald en hergebruikt. Dat is nog niet zo eenvoudig, want een matras kan allerlei materialen bevatten: schuim, stalen veren, kunststof, textiel, latex, noem maar op. Het hergebruik van een standaardmatras leidt daarom vooral tot alternatieve toepassingen als judomatten en ondertapijt. Voor Auping was dat niet goed genoeg. De fabrikant heeft het ontwerp van zijn matrassen uitgeplozen en aangepast, zodat de onderdelen beter te scheiden zijn. Bijvoorbeeld door geen mengsels van natuurlijke en synthetische materialen meer te verwerken. Deze aanpak volgens het cradle-to-cradle- principe heeft ze een C2C Zilver-certificaat opgeleverd, maar Auping laat zich door dit succes niet in slaap sukkelen. Zo gaat het bedrijf samen met leveranciers op zoek naar matrasschuim dat volledig recyclebaar is tot nieuw schuim. De verduurzaming van Auping houdt niet op bij de matrassen. Het bedrijf bouwt dit jaar ook een energiezuinig kantoor en dito fabriek in Deventer. Alles op een locatie, dus dat scheelt transport. Door zoveel mogelijk daglicht te gebruiken, besparen ze energie. 

Wat extra nodig is, komt van wind en zon. Het regenwater wordt opgevangen voor gebruik. Auping straalt in alles uit dat het hen menens is en dat ze na elke duurzame stap ook weer verder willen. 

Oordeel
Auping geeft blijk van gedrevenheid om zo duurzaam mogelijk te werken en boekt daarin goede resultaten. 

 

Foto: Edgar Crook.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons