Achtergrond

Sigarettenpeuk blijkt energiekampioen

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

In hun studie, die verscheen in het tijdschrift Nanotechnology, voeren de wetenschappers aan dat het materiaal gebruikt kan worden om elektrodes van supergeleiders mee te bedekken. Ze gebruikten daarvoor pyrolyse, een vrij eenvoudige methode waarbij een stof wordt verhit zonder toevoeging van zuurstof. Het resultaat is een materiaal dat betere eigenschappen blijkt te hebben als supergeleider dan de stoffen die momenteel gebruikt worden voor dergelijke toepassingen, zoals koolstof of grafeen.

Milieukosten
Volgens de onderzoekers is er zo meteen ook een oplossing voor de milieukosten van de groeiende afvalberg aan sigarettenpeuken. Elk jaar worden naar schatting 5.600 miljard peuken weggegooid, goed voor honderden miljoenen tonnen afval.
"Ons onderzoek toont aan dat gebruikte filters van sigaretten door middel van een eenvoudig proces omgevormd kunnen worden tot een erg krachtig materiaal", zegt Jongheop Yi, hoogleraar aan de Nationale Universiteit van Seoul. "Heel wat landen werken aan strenge regels om te vermijden dat de miljarden giftige en niet afbreekbare filters in het milieu terechtkomen – onze methode is een manier om dat te bereiken."
 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons