De woordvoerder zegt in een video statement dat Shell niet altijd de daad bij het woord heeft gevoegd met haar beloftes mensenrechten te respecteren en het milieu in acht te nemen. “Maar vandaag maken we een nieuwe start,” stelt Bradfourd Hoppe. “We maken onze excuses aan de mensen in de Niger Delta. Voor de olie- en gaslekken die uw rivieren vergiftigen. Voor het affakkelen van gas in uw dorpen. Voor het feit dat u uw vis niet kunt eten.” Onder de nieuwe CEO, Peter Voser, gaat dit allemaal veranderen, stelt de woordvoerder. “Op onze aandeelhoudersvergadering in mei zullen we uitgebreidere plannen ontvouwen over onze sorry-campagne”, besluit Bradford Houppe.
De video werd afgelopen zaterdag opgenomen na een workshop van de Yes Men op het Movies that Matter festival in Den Haag. Vervolgens werd het publiek verzocht om in de straten van Den Haag te gaan demonstreren door flyers uit te delen waarin Shell zogenaamd excuses aanbiedt voor de mensenrechtenschendingen in Nigeria. De vrijwillige actievoerders werden in witte overalls met Shell-sticker op de rug gehesen. Nietsvermoedend Haags winkelpubliek nam de flyers vol verbazing, verrassing of zelfs argwaan in ontvangst. “Excuses aanbieden? Nu nog! Is dat niet een beetje laat?”
De Yes Men traden eerder op als nepwoordvoerders van onder andere de WTO en Dow Chemical. Met hun acties willen ze ‘identiteiten corrigeren’ en ‘enorme criminelen ontluisteren door ze te verpersoonlijken’ met hun parodieën. Op het Movoes that Matter festival was hun film de film the Yes Men fix the World te zien, die binnenkort op dvd uitkomt.
Foto boven: oliebron in Nigeria, in 1956 door Shell geboord. (cc) Thom Rhys