She Decides is sterke vuist tegen Global Gag Rule

Het initiatief She Decides van minister Lilianne Ploumen is een succes. Op de conferentie in Brussel werd bekendgemaakt dat er al 181 miljoen euro opgehaald is voor familieplanning en anticonceptie. She Decides is een internationaal initiatief om steun te werven voor organisaties die getroffen worden voor de Global Gag Rule van president Donald Trump.
Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee
Met de maatregel van Trump kwam er een eind aan een jaarlijkse geldstroom van 600 miljoen dollar (ruim 570 miljoen euro) naar organisaties die zich inzetten voor veilige abortussen.

Ook organisaties die zich alleen bezighouden met voorlichting, kraamzorg en voorbehoedsmiddelen, krijgen geen cent meer van Amerika. Een paar dagen na de invoering van de Global Gag Rule nam onze minister van Handel en Ontwikkelingssamenwerking het initiatief om een internationaal fonds op te richten. “Het gaat om een enorm bedrag,” zei Ploumen. “Maar als ik zie wat we in een maand al hebben opgehaald, komen we een heel eind.”

Group of Friends

Met She Decides probeert Ploumen die tekorten op te vullen en in internationaal verband een stem te geven aan vrouwenrechten. Ze stelde daarom voor om een Group of Friends op te richten, die de komende tijd de leiding heeft over het fonds.

Tijdens de conferentie van vandaag waren 57 landen vertegenwoordigd. Een aantal daarvan doneerde of zegde politieke steun toe. Ook private organisaties spraken zich uit voor Seksuele en Reproductieve Gezondheid en Rechten (SRGR). Zo ontving het fonds vijftig miljoen dollar van een anonieme donor en 20 miljoen dollar van de Gates Foundation. Eerder stelde het Nederlandse kabinet tien miljoen euro beschikbaar.

Naar schatting worden 27 miljoen vrouwen en meisjes geraakt wanneer de geldstroom vanaf volgend jaar wegvalt. Een woordvoerder van Rutgers (die bij Ploumen aandrong om stappen te ondernemen) liet al eerder weten dat dit enorme gevolgen kan hebben. “Vooral vrouwen en meisjes, met name in Afrika, worden hierdoor benadeeld. Door de maatregel zullen er veel meer ongewenste zwangerschappen voor komen, veel meer kinderen geboren worden en dat heeft ook weer economische gevolgen. Ook het aantal onveilige abortussen zal toenemen.”

Alexander de Croo, de Belgische vicepremier en minister Ontwikkelingssamenwerking, liet weten dat de Global Gag Rule vrouwenrechten ondermijnt, en dat terwijl we al zo ver waren gekomen. “Nog nooit zijn er zoveel meisjes naar school geweest. We moeten dit blijven vasthouden en mogen niet accepteren dat miljoenen meisjes en vrouwen worden teruggeduwd in de Middeleeuwen.” Het recht op veilige abortussen hoort daar zeker bij.

Mexico City Policy

De Global Gag Rule is beter bekend als de Mexico City Policy en werd voor het eerst geïntroduceerd in 1984 door de Amerikaanse president Ronald Reagan. Sindsdien heeft iedere democratische president de maatregel weer afgeschaft en voerden Republikeinse presidenten hem opnieuw in.

De maatregel die Trump ondertekende deed extra stof opwaaien omdat zijn versie ook organisaties uitsluit die zich alleen bezighouden met het verstrekken van anticonceptie of voorlichting. Ook als ze dit uit andere fondsen financieren of wanneer abortus in het land van vestiging legaal is.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

Word abonnee

  • Digitaal + magazine  —   8,00 / maand
  • Alleen digitaal  —   6,00 / maand
Heb je een waardebon? Klik hier om je code in te vullen

Factuurgegevens

Je bestelling

Product
Aantal
Totaal
Subtotaal in winkelwagen  0,00
Besteltotaal  0,00
  •  0,00 iDit is het bedrag dat automatisch van je rekening wordt afgeschreven.

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons