The Shadow World: een ontluisterend inkijkje in de illustere wapenhandel

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

In de nieuwe documentaire The Shadow World onderzoekt filmmaker Johan Grimonprez de internationale wapenhandel. Hij neemt de belangen van de politiek, economie en het bedrijfsleven in deze industrie onder de loep. Het resultaat is een film die stijf staat van de kogelregens in het Midden Oosten tegenover een corrupt Westers bolwerk.

Regisseur Grimonprez benadert de wapenhandel zo visueel mogelijk door het geweld van wapens veel te laten zien. Zonder medelijden toont hij afgrijselijke beelden die de gevolgen zijn van de investeringen van de Westerse zakenmannen en Arabische prinsen. Dit zijn beelden die de grote nieuwszenders weren omdat deze te schokkend zijn. Van de Latijns-Amerika in de jaren ’80 tot de conflicten in Afghanistan, Irak, Iran en uiteindelijk Syrië. Drone aanvallen, “vuurwerk” in de lucht, het geknal en geknetter, lichamen die natrillen na een mitrailleur salvo, vervolgens de bloedsporen, de gesloten ogen. Het toppunt is wanneer een jongentje zingt om vrijheid voor Syrië, en vervolgens enkele secondes later omver wordt geblazen door het brute geweld van een bom. Het is hartverscheurend.

Ellendige zaken

Ex-politicus Andrew Feinstein onderzocht de kwalijke zaak  van de wapenhandel in zijn boek The Shadow World: Inside the Global Arms Trade. Dit werk vormde de basis voor deze documentaire. De Zuid-Afrikaan komt ook in de documentaire aan het woord en vertelt hoe de wapenhandel landsgrenzen en alle moraliteit overstijgt. De eerste concrete zaak heeft betrekking op de regering van Ronald Reagan in het Amerika van de jaren ’80. Grimonprez toont de toenadering van zowel de VS als het Verenigd Koninkrijk met Saudi-Arabië en de steun van beide landen aan de oliestaat door middel van wapens. Dit is echter het begin van vele ellendige zaken die de revue passeren.

[[{“fid”:”52116″,”view_mode”:”file_styles_artikel_halve_breedte”,”fields”:{“format”:”file_styles_artikel_halve_breedte”,”field_file_image_title_text[und][0][value]”:””,”field_file_image_alt_text[und][0][value]”:””},”type”:”media”,”attributes”:{“alt”:”Trailer The Shadow World “,”class”:”file-file-styles-artikel-halve-breedte media-element”}}]]Trailer The Shadow World (2016)

Eigen belang boven moraliteit

De documentaire brengt een demotiverende boodschap naar voren. Doordat een aantal rijke en machtige mensen nóg rijker (en machtiger) willen worden, brengen zij oorlog en ellende in grote delen van de wereld. Het verlangen naar zelfverrijking gaat over de rug van vele mensen. Journalist Vijay Prashad vertelt in de documentaire: “Afgelopen 50 jaar is het beleid gemaakt op gulzigheid. En het heeft de wereld geruïneerd.” Ook de politiek filosoof Michael Hardt komt aan het woord: “Ons politieke systeem is gebaseerd op angst. Liefde ligt namelijk in de handen van anderen, van het volk. Angst heb je zelf in de hand.” De relevantie hiervan gaat ook op voor de huidige politiek in het Westen, die zich steeds meer op angst baseert. Dit zien we terug in ons eigen land, in Europa en in bij de recentelijke verkiezing van Donald Trump in Amerika.

De documentaire eindigt met een hoopvolle ondertoon, dat onze dromen nog altijd voor het oprapen liggen. Zonder dit lichtpuntje is deze documentaire te ellendige, zij zeer fascinerende, film. Echter, deze documentaire is niet gemaakt met de meest recente veranderingen op het internationale politieke niveau in het achterhoofd. Met een nieuwe Amerikaanse president die verzot is op wapens en een afkeer heeft van het Midden-Oosten is dit reden voor extra kopzorgen.

Om op een positieve noot te eindigen, we mogen kaartjes weggeven voor de The Shadow World. Stuur voor dinsdag 22 november een mailtje naar redactie@oneworld.nl onder vermelding “Winactie The Shadow World”.

Hoofdfoto: shadowworldfilm.com

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons