Achtergrond

Serious Request Kenia: geen geld maar aidstests

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

 

Net als in Nederland is Serious Request in Kenia inmiddels ook een begrip aan het worden. Sinds 2008 staat er in de week voor Kerst in Nairobi ook een glazen huis waarin dj’s zich voor een goed doel een week lang vrijwillig laten opsluiten en niet eten. Initiatiefnemer voor de Keniaanse Serious Request is Ghetto Radio, een lokale jongerenzender.

Kenia glazen huis actie 2010 2 250 breed
In het Keniaanse ‘glazen huis’
Foto: Ghetto Radio via
Facebook

 

Taboe doorbrekenDe actie in Kenia staat dit jaar net als in Nederland ook in het teken van aids. Maar in plaats van geld in te zamelen voor aidswezen gaat het de Keniaanse dj’s om het creëren van bewustwording. Kenia telt 1,5 miljoen hiv-geïnfecteerden en 1,2 miljoen aidswezen. Het doorbreken van het taboe rondom aids in Kenia kan een belangrijke rol spelen bij het bestrijden van de verspreiden van de ziekte.

 

 

 

Daarom roepen de Keniaanse dj’s hun luisteraars op om zich in een speciale tent bij het glazen huis te laten testen op het virus. Mochten ze inderdaad met hiv besmet zijn dan kunnen ze meteen advies krijgen van een team van counselaars over de behandeling en het voorkomen van besmetting. Het streven is om minimaal duizend aidstests aan de man te brengen. Dat is geen overdreven hoge doelstelling, maar de drempel om je te laten testen op een ziekte waaraan je kunt overlijden is nu eenmaal hoog.

 

 

Doodsbang
Dat Kenianen zich nauwelijks laten testen komt niet omdat het ze niet kan schelen, ze zijn er gewoon doodsbang voor, blogt 3FM-medewerker Rudy Mackay die de actie in Kenia volgt. “Mensen komen soms huilend de prik-tent uit en dat zegt over de uitslag helemaal niks”, schrijft hij. “Sommigen huilen omdat ze hiv blijken te hebben, anderen juist van opluchting omdat ze het al jaren onterecht vreesden.”

De actie in Nairobi is live te volgen op de site thisisafrica.me. Ghetto Radio heeft ook een speciale facebookpagina waarop de actie te volgen is.

Foto boven: Wie zo dapper is om zich te laten testen krijgt een koptelefoon ter waarde van honderd dollar. Foto: Ghetto Radio via Facebook.

 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons