Sekstoerist wil weeshuis oprichten

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee
Vrijwilligers met ontwikkelingsprojecten hebben niet altijd alleen maar goede bedoelingen. In het zomernummer van OneWorld volgt Sanne Terlingen de rechtszaak van een meisje uit Ghana. Zij zegt dat ze jarenlang is misbruikt door een Limburgse weldoener in haar dorp.  Ruth was acht jaar toen een rijke Nederlander aanbood om voor haar te zorgen. Op jonge…

Vrijwilligers met ontwikkelingsprojecten hebben niet altijd alleen maar goede bedoelingen. In het zomernummer van OneWorld volgt Sanne Terlingen de rechtszaak van een meisje uit Ghana. Zij zegt dat ze jarenlang is misbruikt door een Limburgse weldoener in haar dorp. 

Ruth was acht jaar toen een rijke Nederlander aanbood om voor haar te zorgen. Op jonge leeftijd verloor ze haar vader. Haar moeder kon na een hersenbloeding niet meer voor haar zorgen en daarom woonde ze bij familie en kennissen. Die waren wat maar wat blij met het aanbod van de Nederlander. Dat Ruth in ruil daarvoor met hem het bed moest delen, wist haar familie niet. Uiteindelijk luidde het personeel van de man de noodklok en deed Ruth aangifte.

Ghana is een ideaal jachtgebied voor Nederlandse kindersekstoeristen, schrijft OneWorld. Ondanks de strenge Nederlandse en Ghanese wetgeving hebben ze in het land vrij spel. Een extra ongemakkelijke waarheid is dat pedofielen zich vaak presenteren als weldoeners. De man die verdacht wordt van het misbruik van Ruth, had in het dorp allerlei ontwikkelingsprojecten opgezet. Het artikel besluit met de onheilspellende mededeling dat hij nu vergaande plannen heeft voor het bouwen van een weeshuis. Verschillende kranten, waaronder De Telegraaf en de Gazet van Antwerpen, publiceerden inmiddels de naam en een foto van de verdachte.

Kinderrechtenorganisatie Terre des Hommes zegt in een reactie op haar website dat weeshuizen en vrijwilligersprojecten steeds vaker door westerlingen gebruikt worden als dekmantel voor kindermisbruik. Vijf jaar geleden was dit onderwerp ook in het nieuws: in twee weken tijd werden twee Nederlandse weeshuisdirecteuren opgepakt wegens kindermisbruik in Nepal en Bangladesh. Ze hadden zelf weeshuizen opgericht en hun projecten werden ondersteund door stichtingen in Nederland.

Lees hier het artikel in OneWorld.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons