Sekslessen ter verbetering van het huwelijk in Maleisië

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

De Obedient Wives Club (OWC), die in mei dit jaar het licht zag, geeft onder andere sekslessen aan vrouwen. "Een goede religieuze vrouw moet ook goed in bed zijn,"aldus oprichtster Rohaya Mohamad. Tijdens de lancering van de club sprak Mohamad de aanhangers van de club vol passie toe over de reden van de oprichting van de club. "Prostitutie, huiselijk geweld, mensenhandel en verlaten baby’s zijn allemaal gevolgen van een ongelukkig huwelijk."

vrouwen maleisie
Maleisische vrouwen (cc)

Islamitische waarden
De club is een initiatief van oud-leden van de Al-Argam partij. Dit is een verboden islamitische politieke partij in Maleisië. De oud-leden verzamelen zich nu onder de naam Global Ikhwan. Ze leven volgens strenge islamitische waarden, waarbij vrouwen veelal ondergeschikt aan de mannen zijn. "Een vrouw moet bidden, vasten tijden Ramadan, haar kuisheid beschermen en luisteren naar haar man, wil ze in de hemel komen," illustreert Mohamad.

Polygamie
Hoewel Maleisië best westers is georiënteerd, is de bevolking  nog behoorlijk conservatief.  Bonte uitspraken over seks komen niet vaak voor. Dat juist deze club van zeer religieuze vrouwen dat doet, is dan ook opvallend. "We hebben seks genegeerd omdat het een taboe is. Maar in een huwelijk draait alles om seks," verklaart Mohamad het. "Wat is er verkeerd aan om een hoer te zijn voor je man?" De uitspraken zorgen in ieder geval voor genoeg media aandacht, iets waar de Al-Argam partij aan gewend is. In 2009 richtte ze ook een polygamie beweging op. Rohaya Mohamad is ook één van de vier vrouwen van haar man.

Sexist nonsense
Dit gegeven is één van de vele argumenten waarmee de tegenstanders van de club hen onderuit hopen te halen. Al snel na de lancering van de club werd de Facebook account ‘We Do Not Want Sexist Nonsense From Global Ikhwan Sdn Bhd’ opgericht. Binnen enkele dagen had de pagina duizenden mannelijke en vrouwelijke aanhangers. De OWC zelf heeft rond de 800 leden.

In de politiek vallen veel mensen over de controversiële boodschap van de ‘gehoorzame vrouwen’. "Helaas zijn er nog steeds Moslim vrouwen die geen gebruik maken van de rechten waarover zij beschikken," zei Shahrizat Abdul Jalil, een vrouwelijke minister die ook moslim is. In Johor, een zuidelijke deelstaat van Maleisië, is de club in zijn geheel niet welkom. Alleen de deelstaat Perak steunt de ‘gehoorzame vrouwen’.

Foto boven: (cc)

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons