Achtergrond

Seksboycot als politiek glijmiddel in Kenia

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

 

De boycot is de nieuwste strategie in een poging meer invloed te krijgen in de politieke besluitvorming. De bevolking van Kenia is uiterst gefrustreerd door de rommelige coalitie die is ontstaan na de verkiezingen van vorig jaar. Daarbij werden meer dan 1000 mensen gedood. De campagne is bedoeld om de twee leidende politici in het land, president Mwai Kibaki en premier Raila Odinga, aan te sporen tot meer samenwerking. De relaties tussen de twee zijn verscherpt, en de vrouwenorganisaties vrezen een herhaling van het geweld. 
 

Jessica Sinclair, Programma-assistente voormalig Afrika van de oudste internationale vrouwenorganisatie Mama Cash:
“Dit is een goede manier om aandacht te vragen, ik kan me voorstellen dat de mannen behoorlijk van streek zijn! Aan de ene kant is het heel feministisch, vrouwen zetten bewust iets in waarvan ze weten dat het effect kan hebben en laten mannen weten dat zij baas zijn over eigen lijf. Aan de andere kant is het natuurlijk jammer dat vrouwen terug moeten grijpen op seks om iets voor elkaar te krijgen”.

De vrouw van de president liet weten ‘voor de volle 100%’ mee te doen. De campagne heeft veel controverse opgeleverd in een land waar het een groot taboe is om in het openbaar over seks te praten. “We hebben veel research gedaan om erachter te komen welk onderwerp mensen aan het praten brengt, en zijn tot de conclusie gekomen dat seks het antwoord is”, aldus Rukia Subow, directeur van de Women`s Development Organisation. “Daarnaast heeft iedereen seks, ongeacht ras, geslacht of religie.”

 

 

Maaike de Hon, eindredactrice van Opzij!:  
“Ik heb me gestoord aan de reactie van de Keniaanse mannen. In Kenia hebben vrouwen niet veel invloed in het politieke spel. Met deze actie zetten ze zichzelf hiermee op de kaart, hun boodschap gaat de wereld over. De directe invloed is moeilijk meetbaar, maar iets doen is altijd beter dan niets doen”.

“Wij kunnen wel een weekje zonder hen”, zegt een Keniaanse man tegen een reporter van het NOS-journaal (zie het filmpje hieronder). “We gaan naar de hoerenbuurten en daar bevredigen we onze behoeften. Dat betekent dat deze boycot van zeven dagen niet zal werken”. De vrouwenorganisaties in Kenia overwegen prostituees te betalen om mee te doen met de staking.

 

 

 

 

 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons