Achtergrond

Schooltjes bouwen met meer kennis

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Leden van grote en kleine ontwikkelingsorganisaties kunnen sinds vanochtend lid worden van een eigen online platform: MyWorld.nl. Op het platform kunnen ontwikkelingsorganisaties met elkaar in contact komen en kennis en ervaringen delen.

MyWorld is een initiatief van twintig organisaties, waaronder kenniscentrum NCDO, Partos, branchevereniging van Nederlandse ontwikkelingsorganisaties, en grote ontwikkelingsorganisaties als Cordaid, Wilde Ganzen en Oxfam Novib. Tijdens de lancering in Pakhuis de Zwijger in Amsterdam werd de website aan de aanwezigen uitgelegd. Ook werd er een debat gevoerd over ontwikkelingssamenwerking in Nederland met woordvoerders van grote en kleine organisaties en de initiatiefnemers spraken een woordje. Directeur van NCDO Frans van den Boom benadrukte dat er veel kleine initiatieven zijn die willen bijdragen aan de oplossing voor een groot probleem: armoede. Veel kleine organisaties zijn ontstaan doordat na een bezoek aan een ver land de behoefte is ontstaan iets voor de lokale bevolking te betekenen. Tot voor kort was er geen centraal ontmoetingspunt voor al deze organisaties. Van den Boom: “Er is een behoefte ontstaan aan een overkoepelend platform waar alle partijen elkaar kunnen ontmoeten. De online faciliteiten zijn er nu, het succes hangt af van de deelnemers.”

[[{“type”:”media”,”view_mode”:”media_large”,”fid”:”5860″,”attributes”:{“class”:”media-image media-element file-media-large”}}]]

Profiel
Iedereen die betrokken is bij een ontwikkelingsorganisatie, stichting of initiatief kan zich aanmelden bij MyWorld.nl. Het platform bestaat uit drie onderdelen. De MyWorld-community is het online trefpunt waar gebruikers onderling contact leggen en ideeën opdoen. Om in de community te komen moet je een profiel aanmaken waarop je je interesses en vakgebied aangeeft. Op deze manier kunnen geïnteresseerden in hetzelfde onderwerp elkaar snel vinden.

Op de MyWorld-wiki kan iedereen achtergrondinformatie vinden over relevante onderwerpen als landen, projecten en sectoren. De wikipagina wordt door de gebruikers zelf ge-update en aangevuld.

MyWorld-magazine is het blad dat elke drie maanden uitkomt met nieuws, artikelen en columns over de gezamenlijke inzet voor een wereld zonder armoede. De combinatie van informatie en onderling contact moet er met name voor gaan zorgen dat niet elke kleine organisatie zelf het wiel hoeft uit te vinden.

ICT
Volgens de initiatiefnemers was een online ontmoetingsplek voor mensen in ontwikkelingssamenwerking hard nodig. Alexander Kohnstamm van Partos benadrukte de rol van ICT in de globaliserende wereld. “ICT heeft de wereld al een stuk kleiner gemaakt, met dit online platform wordt de wereld van ontwikkelingssamenwerking in Nederland ook een stuk kleiner.”

Foto boven: (cc)
Fotograaf foto onder: Rebke Klokke

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons