Daan, een jongen met een hele dikke bril, wordt op school gepest. Als hij een reis naar Bangladesh wint en de hele klas mag mee, ligt Daan ineens stukken beter in de groep. In Bangladesh lijkt het avontuur van de klas letterlijk in het water te vallen maar dan komen ze het blinde meisje Sumi tegen die de leerlingen weer terugbrengt naar de bewoonde wereld. Dat is in een notendop het verhaal van ‘Dit moet je zien’, de gratis musical voor basisscholen die stichting Dark & Light Blindcare heeft ontwikkeld om kinderen te laten kennismaken met de problematiek van blinden in ontwikkelingslanden.
“We probeerden al een tijdje een ingang op basisscholen te vinden”, vertelt Bart Lont van Dark & Light Blindcare. “Toen kreeg een creatieve collega van ons ineens de geest en heeft deze musical geschreven.” De stichting biedt de musical sinds augustus vorig jaar aan en heeft inmiddels al ruim dertig aanvragen van scholen gekregen. “De eerste reacties zijn best positief”, zegt Lont. “Het speelt zich af in een ontwikkelingsland en het heeft een boodschap, dat spreekt scholen aan.”
Gesprekken in de klas
Die boodschap ‘ook al ben je niet perfect toch ben je waardevol’ was voor de Aboe Da’oedschool uit Utrecht reden om dit jaar ‘Dit moet je zien’ op te voeren. “Pesten en handicaps zijn onderwerpen die bij ons in de klas leven”, vertelt Anna Mengelink de docente van groep 8. “We hebben een jongen met een gehandicapte hand en een meisje dat doof is aan een linkeroor, en dat leidt vaak tot gesprekken in de klas.” Dat de musical zich grotendeels in een ontwikkelingsland afspeelt was volgens Mengelink niet doorslaggevend om voor deze musical te kiezen. “We zijn een islamitische school en veel kinderen komen uit arme landen dus die hoeven we niet uit te leggen hoe het er in een ontwikkelingsland aan toegaat.”
Opvoering van ‘Dit moet je zien’ op OBS De Linden in Nisse in februari dit jaar. De foto bovenaan is genomen tijdens de opvoering ‘Thuis in de Wereld’ op de Broederschool in Heerlen. |
Er zijn misschien wel grote culturele verschillen zijn tussen ontwikkelingslanden en Nederland maar begrippen als ‘thuis’, ‘vriendschap’, ‘liefde’ en ‘familie’ zijn universeel, is de boodschap van de schoolmusical die SOS-Kinderdorpen vier jaar geleden heeft gemaakt. Groep 8 van de Broederschool Molenberg uit Heerlen heeft de voorstelling ‘Thuis in de wereld’ die zich op verschillende continenten afspeelt, in 2006 opgevoerd. “Het was een leuke musical”, herinnert schooldirecteur Tom Schlösser zich nog. “Een heel andere musical dan we normaal gesproken zijn gewend. Hij was niet te zwaar, maar ik weet niet of ik de kinderen elk jaar een musical zou laten opvoeren die op een wat zwaarder onderwerp ingaat”, zegt hij. “Hoewel alle musicals vaak wel een boodschap hebben hoor”, nuanceert de schooldirecteur.
Decortips
De musical van SOS-kinderdorpen heeft tot nu toe nog maar iets van twintig keer op de planken gestaan. Susan van Schooten denkt niet dat dat komt omdat een musical over ontwikkelingslanden te zware kost is voor basisscholieren, zij wijt de gebrekkige belangstelling aan het gebrek aan geld bij de organisatie om de musical op scholen te promoten. “Wel jammer want het is een leuke musical die leerkrachten meteen kunnen gebruiken. Decortips, aanwijzingen voor de regie, noem maar op. Het zit er allemaal in.”