‘School of Life moet sorry zeggen’

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

The School of Life moet haar excuses aanbieden voor de manier waarop zij is omgegaan met het optreden van de Nigeriaanse professor Sophie Oluwole, die op 23 mei sprak tijdens een avond over Afrikaanse filosofie. Dat vindt een diverse groep prominenten die een open brief op de Facebook pagina ‘Black Renaissance’ ondertekenden. Daarin staat dat het filosofisch instituut de Nigeriaanse filosofe ‘respectloos’ en paternalistisch’ heeft behandeld.

Op 23 mei kwam Sophie Oluwole tijdens een avond georganiseerd door de School of Life spreken over haar nieuwe boek en de lessen die het westen kan leren van Afrikaanse denkers, waarover OneWorld haar onlangs interviewde.

Lost in translation

Maar tijdens de avond zelf liepen bezoekers vroegtijdig weg. Ook werd vanuit de zaal gevraagd of het minder kon gaan over racisme en kolonialisme, en meer over de Afrikaanse filosofie. Achteraf bleken bezoekers teleurgesteld. Het zou moeilijk zijn om het Nigeriaans-Engelse accent van professor Oluwole goed te verstaan.

Het instituut schreef de dag daarop naar de bezoekers een excuusmail met als titel ‘Sophie zegt sorry’;

‘Beste bezoeker, We hebben ons allemaal zeer verheugd op de komst van filosofe Sophie Oluwole gisteravond. De avond is helaas minder goed verlopen dan verwacht. We wisten dat Oluwole een ingewikkeld accent had en daarom hadden we Ikenna Azuike gevraagd haar te interviewen. Helaas is het Azuike ook niet gelukt de mooie boodschap van Oluwole helder over te brengen. We balen er enorm van en vermoedelijk hadden we het ondanks de grondige voorbereidingen kunnen voorkomen. We bieden onze nederige excuses aan.’

Gebrek aan respect

Dit mailtje schiet in het verkeerde keelgat van onder andere het Nationaal instituut Nederlands Slavernijverleden en Erfenis (NiNsee). Op de Facebookgroep ‘Black Renaissance’ verschijnt een brief die door een aantal prominenten is ondertekend.

In de brief staat onder andere dat ‘Professor Oluwole niet op de hoogte is van deze mail, oftewel, van haar 'eigen excuses’. Wat betekent het dat The School of Life zomaar namens professor Oluwole denkt te kunnen spreken? De mail van The School of Life laat een enorm gebrek aan respect zien voor professor Oluwole, een van de meest invloedrijke Afrikaanse filosofen ooit. De excuusmail legt op pijnlijke wijze de positie van een zwarte, Afrikaanse, vrouwelijke professor bloot en het paternalisme van deze ‘levensschool’. Stel je voor dat The School of Life een excuusmail had gestuurd namens een niet altijd goed verstaanbare filosofen als Slavoj Zizek of Jürgen Habermas. “Slavoj zegt sorry?” en “Jürgen biedt excuses aan?”.

Verder staat in de brief dat het vreemd is dat professor Oluwole excuses zou moeten maken ‘voor het feit dat sommige mensen in Nederland het Nigeriaans-Engels ‘ingewikkeld’ vinden’, en dat het vreemd is dat Ikenna Azuike kennelijk aansprakelijk wordt gehouden voor het niet slagen van de avond.

Excuses

De brief eindigt met; ‘Wij roepen The School of Life op om excuses aan te bieden en te reflecteren op hun positie als instituut. Onze deur staat open voor advies’. De brief is onder andere ondertekend door Antoin Deul, Anousha Nzume, Grâce Ndjako, Rosa te Velde, Beylula Yosef, Grace Ndjako en Machiel Keestra.

The School of Life heeft nog niet officieel gereageerd op de brief. OneWorld belde de School of Life voor een reactie, maar kreeg de voicemail te pakken.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons