Achtergrond

Schimmel cash cow voor herders Himalaya

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

 

Om zijn helende werking tegen kanker, diabetes en veroudering en zijn lustopwekkende eigenschappen is de Ophiocordyceps sinensis, ook wel bekend als yartsa gunbu, een hit bij Chinese consumenten. De prijs van deze schimmel die parasiteert op de rupsen van nachtvlinders, is de afgelopen tien jaar gekatapulteerd. Voor een kilo van hoogwaardige kwaliteit wordt al snel bijna 8000 euro neergeteld.

CordycepsSinensis wikimedia commons
Ophiocordyceps sinensis
(Wikimedia commons)

De afgelopen jaren gaat het de nomadische herders uit de Himalaya die de schimmel oogsten dan ook voor de wind. Mensen die vroeger rondkwamen van het hoeden van yaks, rijden nu rond op glimmende motoren, kunnen zich een koelkast veroorloven, hebben een luxe-appartement in de stad, sturen hun kinderen naar school en laten anderen de klusjes in het dorp opknappen. In de Chinese Yunnan provincie komt 60 tot 80 procent van de inkomsten van een gemiddeld gezin uit de verkoop van de schimmel.

Schietpartij
Met de prijs stijgt ook het aantal verzamelaars van de schimmel. Omdat het niet altijd duidelijk is van wie de grond is in de Himalaya, leidt het zoeken naar het Himalayaanse goud af en toe zelfs tot opstootjes. In 2007 kwamen er in Yushu, vlakbij de Tibetaanse grens, nog acht mensen om bij een schietpartij die was ontstaan over een meningsverschil over de schimmeloogst.
 

Tibet schimmelwinkel
Yartsa gunbu-winkel in Lhasa (cc)

Hoewel er nog genoeg schimmels zijn om sporen los te laten die zich weer in nieuwe rupsenlarven kunnen huisvesten, zijn wetenschappers toch bang dat door de toegenomen vraag de voorraad schimmels snel op zou kunnen raken. Wetenschappers uit Seattle en Boulder doen daarom nu onderzoek naar de schimmelpopulatie.
 

Mocht de voorraad inderdaad uitgeput raken dan zouden de economische gevolgen groot zijn omdat de herders weinig inkomsten hebben om op terug te vallen. In Bhutan heeft de overheid daarom ingegrepen in de verkoop van de schimmel. De yartsa gunbu kan er alleen via overheidsgereguleerde veilingen worden verkocht. Hoewel de schimmeloogst in het koninkrijk hierdoor enigszins in goede banen wordt geleid, pikken stropers uit buurlanden nog steeds een graantje van de lucratieve yartsa gunbu-markt mee.

 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons