Scheiden omdat ze geen maagd meer was

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Soms denk ik wel eens dat mannen werkelijk menen dat ze als ongekroonde koningen in Indonesië kunnen leven. Zeker die pretenderen echte moslims te zijn. En maar schermen met de Koran als ze dat uitkomt.

Zoals de bupati Aceng Fikri van de regio Garut in West-Java, die bekend staat als een van de meest conservatieve moslimsstreken van het land en waar vrouwen worden verplicht een sluier te dragen.

Deze Aceng Fikri, vader van drie kinderen, getrouwd, nam er voor het gemak nog maar een tweede vrouw bij. Een scholiere van 17. Toen hij tijdens de huwelijksnacht ontdekte dat ze geen maagd meer was, zond hij haar vier dagen later per sms het bericht van haar te willen scheiden. Hij dacht de hele episode uit de pers te kunnen houden door het meisje een afkoopsom van 4000 Euro te bieden.

Maar de jonge ex-bruid liet het er niet bijzitten en zocht de steun van de media. Ze gaf haar ex aan bij de politie wegens huiselijk geweld. Ik zou hebben gezegd wegens verkrachting van een minderjarige. Zijn verdediging: “Toen ik ontdekte dat ze geen maagd meer was, vond ik dat ze zich niet aan haar afspraken had gehouden en zond ik haar terug naar haar ouders”.

Wie heeft zich niet aan de afspraken gehouden? Fikri allerminst. Hij had verzuimd zijn eerste vrouw in te lichten dat hij opnieuw was getrouwd. Mannen mogen volgens de Koran meerdere vrouwen hebben, maar het liefst een oudere weduwe met kinderen die de zorg hard nodig heeft. De wet is niet bedoeld om een jong ding tussen de lakens te krijgen.

Fikri, die zich behoorlijk aangevallen voelde, beweerde aanvankelijk bij hoog en bij laag dat hij volgens de Islamitische wet met haar was getrouwd. Allemaal leugens zo bleek. Als laatste stuiptrekking dreigt hij zijn jonge ex-vrouw nu voor de rechter te slepen. Toen waren de poppen aan het dansen. De 40-jarige bupati kan maar beter een toontje lager zingen.

De meerderheid van de Indonesiërs accepteert het slappe excuses van Fikri’ niet. Ze vinden dat het gedrag van dit soort ongekroonde moslim koningen maar eens afgelopen moet zijn. Want Fikri’s ex-bruid blijkt niet het enige slachtoffer te zijn. Verscheidene Indonesische mannen trouwen jonge meisjes. Dat mag als ze zestien jaar oud zijn. De mannen huren voor de ceremonie een Islamitische geestelijke in. Maar volgens de wet zijn deze huwelijken onwettig. Er is niemand die ze beschermd als ze na vier nachten worden gedumpt. Er gaan stemmen op dat de huwbare leeftijd van vrouwen moet worden verhoogd en dit soort immorele mannen door een rechter gestraft dienen te worden.

De druk op de regering, zelfs op president Susilo Bambang Yudhoyono, om deze bestuurder naar huis te sturen wordt steeds groter. Maar volgens de Indonesische wet zou de bupati op basis van een schijnhuwelijk niet kunnen worden ontslagen.

Indonesiërs nemen er geen genoegen mee. Sinds gisteren zijn ze in navolging van bupati Fikri ook met een sms-actie begonnen. Via telefonische berichten vragen ze de gouverneur van West-Java de bupati uit zijn ambt te zetten. Ze gaan net zolang door met het zenden van deze tekst tot dat deze Aceng Fikri  werkloos thuis zit. Maar of zijn vrouw dan nog voor hem wil zorgen? Ik zou hem ook per sms de wacht aanzeggen.

 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons