Achtergrond

Saoedi-Arabië pakt 35.000 bedelaars op

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

 

 

Mecca foto cc
Mekka foto: CC

Volgens het rapport komt de overgrote meerderheid (30.008) van de bedelaars uit het buitenland. De sterke aanwezigheid van de Islam in Saoedi-Arabië maakt het land voor hen aantrekkelijk. Saoedi-Arabië is de bakermat van de Islam. Zo telt het land behalve Mekka ook bedevaartsoorden in Medina en Djedda. Veel van de bedelaars op de straten van Djedda, Mekka en Medina zijn gekomen als pelgrim en gebleven als bedelaar. Bedelen is namelijk een lucratieve business in Saoedi-Arabië. 

 

Bedelslaafjes

Jaarlijks worden duizenden kinderen uit de aan Bangladesh grenzende, Indiase deelstaat West-Bengalen door zogeheten ‘touts’ naar de bedevaartsoorden Djedda, Mekka en Medina gesmokkeld, waar ze als bedelslaafje worden ingezet.
child beggar foto cc
De ‘touts’ zetten de jonge, vaak gehandicapte Indiase bedelslaafjes voor de moskeeën neer, waar ze van de Arabieren geld, goud en sieraden ontvangen. Die giften moeten de kinderen bij de ‘touts’ inleveren, de rest van de dag zitten de bedelslaafjes ergens in een huis in ‘n achterbuurt gevangen.
Bron: Terre des Hommes

Gulle gevers

 

Naast de bedevaart is het geven van aalmoezen een van de vijf zuilen van de Islam. De rijke moslims uit Saoedi-Arabië moeten volgens de ‘zagat’, een islamitische wet, twintig procent van hun bezit aan de armen afstaan. In ruil zal Allah hen later het honderdvoudige teruggeven. De Arabieren schenken dus gul. Er zijn zelfs bedelaars die in een week het equivalent van 900 dollar op weten te halen. Dit maakt dat ook criminele bendes zich op het bedelen hebben gestort (zie kader).
 

 

Anti-bedel kantoren
Om het probleem van de bedelaars aan te pakken, heeft de Saoedische regering twaalf anti-bedel kantoren opgezet. Buitenlandse bedelaars die worden opgepakt worden het land uitgezet. Saoedische bedelaars worden overgedragen aan een van die twaalf anti-bedel kantoren. Als blijkt dat de bedelaar inderdaad behoeftig is of gehandicapt dan wordt de persoon in kwestie overgedragen aan liefdadigheidsinstellingen.

 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons