Sanergy (Kenia) wint eerste Sarphati Sanitation Award

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee
Duurzame toiletvoorzieningen in ontwikkelingslanden kunnen winstgevend zijn.

LatrinesAnd the winner is… Sanergy! De eerste Sarphati Sanitation Award is gewonnen door Sanergy uit Kenia, dat als slogan Building Sustainable Sanitation in Urban Slums hanteert.

In de afgelopen twee jaar heeft Sanergy 242 sanitaire voorzieningen in de sloppenwijken van Nairobi gebouwd, die worden gedreven door 130 lokale ondernemers. Zij verdienen jaarlijks 2.000 US dollar voor hun gezinnen en families. Tienduizenden mensen maken gebruik van deze toiletten.

IDE Cambodia en Jack ‘Mr. Toilet’ Sim (de oprichter van de World Toilet Organization) eindigden op de tweede en derde plaats. Net als Sanergy zijn zij in staat gebleken duurzame oplossingen te bedenken voor ‘turning shit into gold’. Daarmee is aangetoond dat sanitatie en volksgezondheid ook in ontwikkelingslanden winstgevend kunnen zijn.

Prijswinnaar Sanergy ontvangt 50.000 euro (gesponsord door World Waternet en Aqua for All) en een beeldje gemaakt door kunstenares Marte Röling. De prijs is uitgereikt op 5 november 2013 tijdens de International Water Week in Amsterdam.

De Sarphati Sanitation Award – een initiatief van de gemeente Amsterdam, Aqua for All en het Netherlands Water Partnership – zal tweejaarlijks worden uitgereikt aan een individu of organisatie die een bijzondere en duurzame bijdrage heeft geleverd aan sanitatie en volksgezondheid door ondernemerschap.

De prijs is vernoemd naar Samuel Sarphati, een Amsterdamse huisarts uit het midden van de negentiende eeuw. Hij was begaan met de slechte sanitaire omstandigheden in de arme wijken van Amsterdam, en zette een dienst op om menselijke uitwerpselen op te halen en deze om te zetten in kunstmest. Mede door zijn toedoen was Amsterdam voor het einde van de negentiende eeuw choleravrij.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons