Samenwerking tegen bezuiniging hulpgeld

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee
Twintig hulporganisaties, vier politieke partijen en een aantal media gaan samenwerken tegen de bezuiniging op ontwikkelingssamenwerking. Het initiatief komt van ChristeUnie-kamerlid Joël Voordewind. Dat is de uitkomst van een gisteren gehouden overleg.  GroenLinks, CDA, SP en de ChristenUnie gaan samen optrekken tegen de geplande korting van 1 miljard op ontwikkelingssamenwerking. Volgens Joël Voordewind van de…

Twintig hulporganisaties, vier politieke partijen en een aantal media gaan samenwerken tegen de bezuiniging op ontwikkelingssamenwerking. Het initiatief komt van ChristeUnie-kamerlid Joël Voordewind. Dat is de uitkomst van een gisteren gehouden overleg. 

GroenLinks, CDA, SP en de ChristenUnie gaan samen optrekken tegen de geplande korting van 1 miljard op ontwikkelingssamenwerking. Volgens Joël Voordewind van de ChristenUnie (foto) moet bijvoorbeeld een fonds van 750 miljoen euro voor investeringen van het midden- en kleinbedrijf in ontwikkelingslanden toch vooral ten gunste komen van de allerarmsten in Afrika.

Ook moet er meer draagvlak komen bij het publiek voor ontwikkelingsamenwerking. ”Mensen moeten zien wat voor dramatische gevolgen de bezuinigingen hebben. Maar ook moeten ze zien dat ontwikkelingssamenwerking geen weggegooid geld is en dat het echt helpt en levens redt”, aldus Voordewind.

Verder worden bekende Nederlanders en prominenten uit regeringspartijen VVD en PvdA gevraagd zich uit te spreken over de bezuiniging. Publieke verontwaardiging kan helpen in de strijd tegen de korting van 1 miljard, aldus Voordewind. ”Kijk maar naar de zorgpremie.”

Twitter
Joël Voordewind startte afgelopen vrijdag op Twitter de actie ‘1 miljard voor OS’ met de tweet: “Wordt er dan niemand WOEDEND over de bezuiniging op de allerarmsten: 1 mrd!!! Laat ‘t me weten via een retweet en denk mee met een actie”. Voordewind kreeg inmiddels al vele suggesties binnen op de actie.  De reacties variëren van mensen die oproepen zelf geld in gaan zamelen tot de suggestie dat alle Nederlanders 1 kind in Afrika zouden kunnen adopteren, ter compensatie.

Door de bezuinigingen op ontwikkelingssamenwerking zullen meer kinderen doodgaan dan nu, zegt Voordewind. “Levens staan op het spel. We hebben samen geconstateerd dat deze buitenproportionele halvering van het budget gaat betekenen dat weer meer kinderen zullen sterven.” Ook zullen minder kinderen naar school kunnen, moeten meer kinderen kinderarbeid verrichten en zal het aantal hivbesmettingen toenemen, stelt de politicus.

“Procentueel gezien is dit de grootste bezuiniging van dit kabinet”, zegt Voordewind op zijn website. “Het budget voor ontwikkelingssamenwerking wordt nu inmiddels gehalveerd. Ik begrijp heel goed dat mensen zich zorgen maken over de zorgpremie, maar waarom is over deze bezuiniging op de allerarmsten in deze wereld niet net zo’n grote verontwaardiging”, vraagt Voordewind zich af. Voordewind roept de PvdA-achterban op tot protest. “Eigenlijk zou de PvdA-achterban zich net zo boos moeten maken over deze bezuiniging als de VVD-achterban nu is over de zorgpremie.”

bron: NU.nl, www.joelvoordewind.nl . Goede ideeën of suggesties met betrekking tot ontwikkelingssamenwerking en alternatieve bezuinigingen zijn welkom op de website www.joelvoordewind.nl. 

 

 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons