Achtergrond

Samenleving verbindt zich aan armoedebestrijding

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

 

Op het voormalige eiland Schokland in de Noordoost-Polder tekende minister Bert Koenders voor Ontwikkelingssamenwerking 37 akkoorden met bedrijven en organisaties. Van gyneacologen die de kindersterfte willen terugbrengen tot boeren in Schokland die klimaatneutraal gaan boeren. Een akkoord bevatte het inzetten van informatie- en communicatietechnologie voor armoedebestrijding en kennisdeling. Dit akkoord tekende OneWorld Nederland samen met Hivos en IICD.

 

Individuen

Koenders telde ook 1.000 akkoorden van individuen, die zich vastlegden om hun bijdragen aan de armoedebestrijding te leveren; van het kopen van eerlijke producten tot het besparen op energieverbruik. De akkoorden van Schokland moeten helpen haast te zetten achter het behalen van de Millennium Ontwikkelingsdoelen. Die lopen achter op schema. De Verenigde Naties stellen in een vandaag te verschijnen rapport dat de millenniumdoelen niet worden gehaald in 2015 als de rijke landen niet snel meer geld beschikbaar stellen.

 

 

koenders in debat met kinderen200
Koenders in debat met kinderen

Schokland was het hoogtepunt van de ‘100-dagenconsultatie met de samenleving’ van Koenders en het kabinet. Het werd een show met optredens van Marco Borsato en de Nits, discussies met een deel van de ministersploeg en bekende Nederlanders, en een kinderprogramma. Koenders vond zelf een discussie met de kinderen (‘Kan niet ieder rijk land een arm land adopteren?’) een van de hoogtepunten van de dag. 
 

 

Kritisch artikel van ATTAC Nederland over het akkoord van Schokland in Ravage

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons