Salaris voor onszelf? Ja, maar nu nog niet

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee
Colins Opiyo en Marieke de Bruin beginnen een circus in een klein dorp in Kenia. Ze werven momenteel fondsen voor het project. Mogen we een salaris voor ons zelf op de begroting zetten, vroegen ze aan lezers van MyWorld. Want “als we ons zelf geen salaris uitbetalen, moeten we toch geld verdienen. Dat gaat ten…

Circus KeniaColins Opiyo en Marieke de Bruin beginnen een circus in een klein dorp in Kenia. Ze werven momenteel fondsen voor het project. Mogen we een salaris voor ons zelf op de begroting zetten, vroegen ze aan lezers van MyWorld. Want “als we ons zelf geen salaris uitbetalen, moeten we toch geld verdienen. Dat gaat ten koste van de aandacht en tijd voor ons 

“Het project komt nu steeds dichterbij”, vertelt De Bruin. “We hebben veel mensen ontmoet die ons vrijwillig mee willen helpen.” Het lost hun dilemma voor een deel op denkt ze, want “ze nemen ons werk uit handen, waardoor wij tijd hebben om geld te verdienen naast het project.”

Via MyWorld kregen ze echter het advies om gewoon een bedrag voor zichzelf op de begroting te zetten. “Iedereen snapt dat je straks als Keniaanse inwoners niet van de lucht kunt leven”, schreef een van hen.

De Bruin begrijpt de reactie. “Maar het lost ons dilemma nu nog niet op. Voorlopig gaan we namelijk nog niet in Kenia wonen, maar willen we heen en weer reizen. Een lokaal salaris is daarvoor niet afdoende. Een westers salaris is echter te veel, omdat het project nu nog klein is en we het organisch willen laten groeien.”

De tips van lezers hielpen om sommige zaken nog eens onder de loep te nemen. “Heel handig om te weten dat we onze trainers belastingvrij een vrijwilligersvergoeding mogen geven.” Het advies om in ieder geval een bedrag op te nemen voor voeding, onderdak en vervoer nemen ze van harte aan. Een andere tip was om een meerjarenplan te maken. “Grappig, daar zijn we net mee begonnen.”

Voorlopig verdienen Colins en Marieke hun geld met het geven van acrobatiekles en optreden in Nederland. Marieke: “Het zou fantastisch zijn als ons project zichzelf uiteindelijk kan bedruipen. We denken er over een paar jaar ook een salaris aan over te houden. Tegen die tijd weten we ook hoe hoog dat moet zijn.”

Janneke Juffermans

 

 

 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons