Rusland bouwt drijvende kerncentrale

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Rusland werkt aan een drijvende kerncentrale om afgelegen regio’s van stroom en water te voorzien. Het eerste exemplaar moet al tegen 2016 operationeel zijn.

De “Akademik Lomonosov” wordt het eerste exemplaar van de drijvende centrale, is gebaseerd op de Russische nucleaire ijsbrekers. De centrale moet energie, warmte en water leveren in afgelegen en droge regio’s, zoals het noordoosten van Rusland en het uiterste oosten van het land. Die regio’s kampen nu met een gebrek aan energie en worden daardoor gehinderd in hun ontwikkeling. Als de centrale een succes blijkt, zullen er nog meer exemplaren gebouwd worden.

Het schip van 21.000 ton krijgt twee reactoren met een capaciteit van 70 megawatt, goed voor een stad van 200.000 mensen. De installatie kan ook zeewater ontzilten en zo 240.000 kubieke meter water per dag produceren.

Controverse
De Russische plannen stuiten op tegenstand na de kernramp in Fukushima, en brengen bovendien herinneringen naar boven aan verschillende ongelukken met de nucleaire ijsbreker “Lenin” in de jaren zestig. Daarbij kwam nucleaire vervuiling in de Artcische wateren terecht.

Bovendien kan de centrale niet op eigen kracht varen en moet ze dus door sleepboten voortgetrokken worden. Dat zoiets niet evident is in de ruwe Arctische wateren, bleek vorig jaar nog toen een boorplatform van Shell tijdens een storm lossloeg en vastliep op de kust van de Golf van Alaska.

Maar de Baltiskii Zavod scheepswerf, die het schip bouwt, maakt zich sterk dat bij de constructie rekening is gehouden met alle mogelijke gevaren, waardoor het schip onkwetsbaar is voor tsunami’s of andere natuurrampen.

Volgens de rederij hebben al vijftien andere landen, waaronder China, Indonesië en Argentinië interesse getoond.
 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons