Bizarre statistiek: Afrika is in oppervlakte groter dan Europa, de Verenigde Staten, China en India samen, maar heeft minder breedband internetverbindingen dan België.
Volgens de Nederlandse ondernemer Thomas Hess is die wanverhouding in Ghana in noodtempo aan het veranderen. En Hess kan het weten. Hij woont al veertien jaar in het West-Afrikaanse land, waar hij negen jaar geleden internetbedrijf Explainer DC overkocht.
Destijds was internet in Ghana een zeldzame luxe, en dat bleef het feitelijk tot kortgeleden. “Je kon hier IT studeren zonder ooit een computer aan te raken”, zegt Hess. Logisch wellicht als je bedenkt dat slechts één, tamelijk krachteloze, internetkabel Ghana onderzee verbond met high tech heaven Europa.
Recent is er, om het zacht uit te drukken, het een en ander in beweging gekomen. Of zoals Hess het zegt: “Op internetgebied is er in Ghana de afgelopen drie maanden meer gebeurd dan in de tien jaar ervoor bij elkaar.” Wat dan, zoal? Hess: “Twee maanden geleden is er een kabel bij gekomen die de internetsnelheid hier in één klap heeft verzevenvoudigd. En dit jaar nog, is de verwachting, gaat er een kabel werken met dertig keer zoveel kracht als Ghana’s eerste kabel. Ja, dat hoor je goed. In 2011 wordt internet tientallen keren zo snel als in 2010.”
Die gigantisch toegenomen snelheid betekent natuurlijk kelderende prijzen. Hess: “Nu al heeft een belangrijke aanbieder als Vodafone zijn prijzen met de helft laten zakken.” Lagere prijzen betekent weer dat het aantal internetgebruikers in Ghana gaat groeien. “Momenteel is slechts vijf procent van de bevolking online”, zegt Hess. “Geef het nog een paar jaar en iedereen zit op internet. Net als in Europa. We staan aan de vooravond – nee, we zitten al in de eerste fase – van een echte revolutie.”
Het Ghanese scenario voorziet Hess ook voor andere landen in West-Afrika. “Het zal daar alleen langzamer gaan. De nadruk van de investeringen ligt sterk op Ghana.”
Gewone Ghanezen zien het voor hun ogen gebeuren. Aan een zijstraat van Ring Road, een van Accra’s belangrijkste verkeersaders, wijst kledingverkoper Armah Okine naar de stoep. “Een paar dagen geleden nog is het hier opengebroken om van die glasvezelkabels in de grond te stoppen. Dat doen ze momenteel op veel plekken in de stad. Al dat internet gaat Ghana eindelijk verbinden met de rest van de wereld.”