Reporter Radio en OneWorld over hormoonverstorende stoffen

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Hormoonverstoorders zitten in heel veel producten waar we dagelijks mee in aanraking komen zoals shampoo, pesticiden, de coating van blikjes, plastic voedselverpakkingen en zelfs kinderspeelgoed. Wetenschappers zien steeds duidelijker het verband met een toename aan kanker, onvruchtbaarheid, adhd en ook autisme.

In twee uitzendingen van Reporter Radio wordt duidelijk waarom deze stoffen nu precies zo gevaarlijk zijn, en hoe onder druk van een lobby van de chemiesector Europese regels jaren vertraagd zijn geraakt. Bij OneWorld volgen we het dossier al ruime tijd op de voet. Deze vijf artikelen bieden achtergrond bij de eerste aflevering van het tweeluik vanavond om 19.00 uur op Radio 1.

1. EU-rapport gevaarlijke pesticiden 'onderdrukt'

In 2013 had de Europese Commissie intern een plan opgesteld om hormoonverstorende stoffen, te beginnen met pesticiden, te verbieden. Maar toen de chemische industrie, pesticide-bedrijven als BASF en Bayer, daar lucht van kreeg startte zij een lobbycampagne. Het plan verdween, nog voordat het werd gepubliceerd, van tafel. 

2. 'Industrie gebruikt tactieken tabaksindustrie' 

Volgens wetenschappers verbonden aan de Wereldgezondheidsorganisatie WHO probeert de chemische industrie twijfel te zaaien over de gevaren van hormoonverstorende stoffen. Hierbij werkt de industrie samen met adviseurs die eerder aan fabrikanten van tabak, lood en asbest hun diensten verleenden.

3. Vrijhandelsverdrag TTIP speelt een rol 

Terwijl het officieel nooit onderdeel is geweest van de gesprekken tussen EU en VS over vrijhandelsverdrag TTIP, blijkt de Europese Commissie in het geheim met de Amerikanen over het reguleren van hormoonverstorende stoffen te hebben gesproken. Dat ontdekte OneWorld in 2015. Het artikel leidde tot vragen in het Europees Parlement gesteld door Europarlementslid Anne-Marie Mineur (SP).

4. Amerikanen zijn tegen verbod hormoonverstoorders

In een commentaar dat de Verenigde Staten vorig jaar opstuurde naar de Europese Commissie wordt duidelijk dat de Amerikanen weinig voelen voor een verbod op hormoonverstorende bestrijdingsmiddelen. Zij waarschuwde de EU in januari 2015  per brief om hiervan af te zien. Volgens de VS zou zo'n verbod meer dan 65 miljard euro aan export van landbouwproducten naar de EU in gevaar brengen.

5. Europees Hof: EU Commissie heeft wet geschonden

In een unieke uitspraak heeft het Europees Hof van Justitie in december geoordeeld dat de Europese Commissie door te lang te wachten met maatregelen tegen hormoonverstorende stoffen 'de wet geschonden heeft'. De Europese Commissie had eigenlijk al in december 2013 de regelgeving klaar moeten hebben, daartoe hadden het Europees Parlement en de lidstaten besloten, maar het duurde tot 15 juni dit jaar totdat er iets op papier stond. Momenteel overleggen de EU-lidstaten over dat voorstel.

 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons