Rekening vereffenen in een tent

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Brazilië wordt nauwelijks geraakt door de Europese en Amerikaanse schuldencrisis. Toch hebben veel Brazilianen een grote particuliere schuld bij banken en creditcardmaatschappijen. Een keer per jaar worden hun schulden in een grote tent op een plein in São Paulo tegen het licht gehouden.

“Ik weet niet hoeveel rente ik moet betalen over mijn klerenkast.” Albaneide Oliveira (30), gekleed in tenue van voetbalclub Corinthians, staat in de rij voor de actie ´Vereffen je rekeningen´, in het centrum van São Paulo. Duizenden Brazilianen hebben net als vorig jaar gehoor gegeven aan de kerstoproep van banken en creditcardmaatschappijen met als doel ´je naam schoon krijgen´.
De rente (minimaal 12 procent per jaar) hangt veel Brazilianen als een molensteen om de nek. Bij Albaneide gaat het om een kledingkast, een mobiele telefoonrekening en niet betaalde schoenen.

In de opgebouwde tent, die een week blijft staan, hoopt Albaneide van verschillende banken en creditcardbedrijven kwijtschelding van een deel van de opgelopen schuld te krijgen: “Mijn naam is besmet”, zegt ze. “Ik sta geregistreerd sinds ik in 2007 mijn kledingkast (van 333 euro, red.) niet heb afbetaald. Daardoor kan ik bijvoorbeeld geen lening krijgen voor een nieuwe machine voor mijn sleutelmakerij.”
Albaneide verdwijnt in de tent, waaruit Viviane Nascimento (32) met baby João Vitor tevoorschijn komt. Zij is somber. “Ze konden niets voor me doen. De rente is een sneeuwbal. En het enige bezit van een arme is zijn goede naam.”

Gelukkig gaat Albaneide vrolijker naar huis. Op haar kledingkastschuld, opgelopen tot ruim 1100 euro, kreeg ze een ´korting´ van 90 procent: “Ik kan gaan investeren.”

Foto via Flickr/sameffron

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons