Achtergrond

Rechtvaardige Wereldhandel beste oplossing armoede

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

 

Minister Koenders
Minister Koenders

‘Dé oplossing voor armoede bestaat niet, maar eerlijke handel geeft mensen in elk geval de mogelijkheid om zelf uit de armoede te komen.’ Dat zegt Mijke Elbers, van het team rechtvaardige wereldhandel dat de afgelopen drie maanden heeft gewerkt aan de presentatie van de winnende oplossing.

 
9Oplossingen
‘Rechtvaardige wereldhandel’ was één van de negen mogelijke oplossingen. Op de tweede plaats eindigde ‘onderwijs’, gevolgd door de gedeelde derde plaats ‘lokaal ondernemerschap’ en ‘goed bestuur’. Andere oplossingen waren de ‘millenniumdoelen’, ‘remittances’ (het geld dat migranten terugsturen naar hun familie), ‘microkrediet’, ‘gezondheidszorg’, en ‘mondiaal burgerschap’.
 
Koenders
Er werd bovendien een winnaar uit het publiek gehaald die met een reischeque t.w.v. 1500 euro naar huis mocht. Dat was Joan Kramer uit Amsterdam. Minister Koenders was de hoofdgast op het feest van onzeWereld, waar de teams zowel op film als ter plekke hun oplossingen moesten verdedigen. Het feest werd bijgewoond door ruim 600 lezers van het blad en andere belangstellenden uit de hulp-sector.
 
 

De verkiezing was het sluitstuk van een wedloop die ruim drie maanden heeft geduurd. De afgelopen drie maanden hebben negen teams van academici, deskundigen, bestuurders, ambtenaren en activisten, hard gewerkt aan vinden van innovatieve en effectieve oplossingen binnen hun vakgebied. De teams waren samengesteld door onzeWereld.

De presentaties van de negen teams zijn uitgebreid terug te vinden in de speciale jubileumeditie van onzeWereld en op de website 9Oplossingen. De minister kreeg uit handen van hoofdredacteur John Verhoeven het eerste exemplaar van de dubbeldikke jubileumeditie.

 
 
“We hebben vijftig jaar geluisterd naar alle ideeën en plannen om een einde te maken aan armoede, nu hebben we de rollen omgedraaid”, zegt hoofdredacteur John Verhoeven van onzeWereld over het idee achter de manifestatie. Het winnende team mag een dienstreis maken naar een land of regio waar de door hen gepredikte oplossing al in de praktijk wordt gebracht.

 

Dit artikel is, met toestemming, overgenomen van onzeWereld.

OnzeWereld

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons