Rechtsbijstand in Kanaleneiland

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Na hun komst in 2004 liep het meteen storm. "Er was meteen veel behoefte merkten we", vertelt Fleur Blom, advocate bij het kantoor. Iedereen die rechtshulp nodig heeft op het gebied van strafrecht, uitkeringen en verblijfsvergunningen kan hier terecht. "Mensen kunnen hier gewoon binnen lopen en dat doen ze ook. We hebben ook veel mond op mond reclame." De rechtshulp is grotendeels gefinancierd zodat ook mensen die het minder breed hebben er gebruik van kunnen maken. 

Blom is vooral gespecialiseerd in het vreemdelingenrecht en mensen komen bij haar voor hulp bij gezinshereniging, werkvergunningen of asielaanvragen. "We helpen mensen als ze dat nodig hebben of als ze in de problemen zitten. Vaak omdat bijvoorbeeld een brief niet begrepen wordt, worden de problemen groter dan dat ze eigenlijk zijn."

Saida loopt met haar zoontje op de arm voorbij het kantoor. Zelf is ze nog nooit naar binnen gelopen. "Ik wist ook eigenlijk niet precies wat het was. Maar als ik problemen zou hebben met papieren of iets dan zou ik wel naar binnen gaan." Dat is ook net de reden van het succes vertelt Blom. "Omdat we een hele open uitstraling hebben ligt de drempel ook laag voor mensen om naar binnen te lopen." Er komen dagelijks veel mensen met allerlei problemen. Ook jongeren kunnen op de Vasco da Gamalaan geholpen worden. Probleemjongeren wil Blom ze niet noemen. "Het komt ook wel eens voor dat jongens onterecht worden opgepakt door de politie. Als ze éénmaal iets fout doen, hebben ze het gevoel dat ze ook niks meer goed kunnen doen. Door ze te laten zien dat ze bij een onterechte arrestatie recht hebben op een vergoeding, laat je ze ook de positieve kant van het Nederlands rechtssysteem zien."

Dion uit Senegal werkt in Nederland, hij had het kantoor ook niet eerder opgemerkt. "Voor het krijgen van een werkvergunning kreeg ik hulp van een Nederlandse vriend. Maar het is zo ingewikkeld dus dit kantoor zou mij wel kunnen helpen."

Dat Berte, Maalsté en Blom de buurt helpen met hun kennis van het recht is duidelijk. Maar ook zijn ze hoofdsponsor van het jaarlijkse Homecoming Festival voor kinderen, en ze sponsoren de sportschool Rosario. Dus voor hulp op het gebied van recht en sport zit je in Kanaleneiland wel goed.

 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons