Reacties uit de Arabische wereld op ‘historisch’ bombardement

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

De VS zijn binnen een week 180 graden gedraaid. Vorige week zei de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Tillerson dat het Syrische volk zelf het lot van Assad moet bepalen. Hij deed die uitspraak tijdens een bezoek aan Turkije. De Amerikaanse VN ambassadeur Nikki Haley ging zo nodig nog verder, door te zeggen dat het afzetten van Assad geen prioriteit voor de VS heeft.

Maar na de dodelijke gifgasaanval op Khan Shaikhoun afgelopen dinsdag kwamen er direct heel andere geluiden uit het Witte Huis. Gisteravond dreigde Rusland opnieuw een VN-resolutie te vetoën. Trump, die Obama altijd had bekritiseerd met de Red Line moest nu wel iets doen om niet dezelfde kritiek over zich te krijgen.

Een Syrische commandant, gedeserteerd en woonachtig in Turkije, vertelt op de internationale Arabische zender Al-Arabiya dat volgens hem de Amerikaanse militaire actie van de VS afgelopen nacht drieledig is. Een: een interne boodschap van Trump dat hij een krachtig leider is. Twee: een ferme boodschap aan de Russen. En drie: een boodschap aan Bashar al-Assad en Iran dat de Amerikanen wel degelijk kunnen optreden. Hij legt uit dat “alhoewel dit een belangrijke luchtbasis voor Centraal Syrië is, er nog 26 andere luchthavens zijn vanwaar het Assad regime kan opereren.” Volgens de zender stonden er op de luchtmachtbasis 23 Migs en 25 Sukhoys. 

Arabiya spreekt daarna met Abdel Hamid Youssef, die naast zijn twee kleintjes nog tweeëntwintig familieleden heeft verloren bij de gifgasaanval in Khan Shaikhoun. “Ik heb al mijn familieleden hulp proberen te verlenen, ik kon het niet meer aanzien. Dertig zijn er gewond naar Turkije vervoerd, ik kan hen niet bezoeken. Ik heb hier alleen mijn neefje nog, de zoon van mijn oom.” Abdel Hamid barst af en toe in snikken uit, en heeft nog een boodschap aan Bashar al-Assad: “Waarom Bashar? Leg het uit, waarom heb je ons zo geraakt? Waarom verstikken, waarom de dood, waarom deze wraak? Niet op deze manier, Bashar.”

Historische dag

Mediacoördinator Soner Taleb van het Vrije Syrische Leger, de gewapende Syrische oppositie bekend als FSA, spreekt van “een historische dag.” Het FSA twitterde in het Engels “Wij verwelkomen deze bombardementen op een regime dat de laatste zes jaar is bezig geweest onze mensen te vermoorden, en dat zeer recent een chemische aanval uitvoerde.”

Mohamed Allouhs, leider van Jaish al-Islam, met als basis Oost Ghouta, een oostelijke buitenwijk van Damascus, schrijft in vier tweets dat “met meer dan een half miljoen doden en het halve Syrische volk op de vlucht één luchtbasis raken niet voldoende is. Er zijn nog 26 luchthavens van waaraf hij burgers kan bestoken.” Oost Ghouta lag de laatste weken zwaar onder vuur van het regime en haar bondgenoten.

Mohamed Alloush is de enige leider van een grote militie die samen met het FSA vorige week mee onderhandelde in Geneve, en daarvoor bij andere vredesbesprekingen in Astana.

Wereld

Ondertussen blijven de berichten binnenstromen, reacties uit de wereld, doorgaans begripvol vanuit Westerse landen, inclusief Nederland. Andere geluiden komen uit Iran en Rusland, de bondgenoten van het Syrische regime. De Syrische Staats TV zendt ondertussen beelden uit van enige afstand van de luchtbasis.

Het Kremlin heeft inmiddels bevestigd dat de Amerikanen Rusland vooraf hebben gewaarschuwd voor een militaire aanval. Dat verklaart volgens de zender Al-Arabia dat een aantal familieleden van Syrische politici en diplomaten gisteravond laat naar Libanon zijn vertrokken. Mustafa al’Ani,  misschien wel de bekendste militaire analist in de Arabische Wereld, is studiogast op Al-Arabiya en gaat in op het risico van mogelijke chemisch materiaal op de luchthaven.

“Het was een precisie bombardement. Het doel van de Amerikanen was om de luchtbasis Al-Sha’ieraat buiten werking te stellen. Er is van alles verwoest: vliegtuigen, radar systemen, munitievoorraden, luchtafweersysteem.”

Sociale media

Ondertussen duiken er op sociale media ook berichten op van Syriërs die de Amerikaanse president Trump juist van harte steunen. Er staat: “We houden van je,” in typisch Syrisch Arabisch dialect: Minhabbak. (Zie de hoofdfoto bij dit artikel) 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons